Tetap Tidak Beri Kelulusan Projek Langat 2

SHAH ALAM, 21 NOV: Kerajaan Negeri mengulang pendiriannya untuk tidak memberi kebenaran kepada Kerajaan Pusat untuk meneruskan Projek Langat 2 melainkan penstrukturan semula industri air di Selangor diselesaikan.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, pihaknya tidak mempunyai halangan terhadap sebarang projek di negeri ini dengan tujuan meningkatkan pembangunan rakyat, namun ia perlu diteliti oleh Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) sebelum dilaksanakan.

“Saya tidak menghalang Kerajaan Pusat meneruskan apa-apa projek dengan tujuan meningkatkan pembangunan rakyat,” ujarnya dalam semasa Sidang Dewan Negeri Selangor (DNS) di Dewan Annex, SUK hari ini.

Sementara itu, ketika menjawab soalan tambahan daripada Ismail Sani (BN-Dusun Tua) berhubung tindakan Kerajaan Negeri sekiranya projek itu tetap dilaksanakan, Abdul Khalid menegaskan, ia perlu dirujuk kepada Perlembagaan.

“Kerajaan Pusat kalau mengikut perlembagaan di mana ia perlu mendapat kelulusan tertentu daripada Kerajaan Negeri untuk melaksanakannya. Tidak boleh dibuat tanpa mendapat kelulusan PBT dan juga kelulusan mengenai perkara tersebut sudah diluluskan di Parlimen,” jelas Abdul Khalid.

Leave a Reply

Your email address will not be published.