Categories
SELANGOR

64 Pusat Siber Haram Seluruh Selangor Diserbu

kafe siber raid 04

SUBANG JAYA 29 JAN : Sebanyak 64 pusat siber haram di seluruh Selangor, yang setengahnya menjalankan ?kasino?, diserbu dalam operasi serentak oleh semua Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) hari ini.

Pihak penguatkuasa PBT merampas 1,189 set komputer dan mengeluarkan 10 saman kompaun terhadap pihak yang menguruskan pusat tanpa lesen itu.

Exco Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan Selangor, Ronnie Liu Tian Khiew berkata, operasi tersebut adalah yang pertama bagi tahun ini kafe siber raid 011melibatkan semua PBT di Selangor.

Katanya, PBT boleh menjalankan operasi pada bila-bila masa bagi membanteras kegiatan haram itu supaya ia tidak berleluasa.

“Kewujudan pusat siber haram wajar disekat maka sebab itu Kerajaan Negeri menggalakkan PBT menjalankan serbuan ke atas premis yang dipercayai menjalankan operasi haram ini.

“Bagaimanapun Kerajaan Negeri merasakan saman kompaun RM 1,000 ke atas pihak yang melakukan kesalahan serta RM 2,000 apabila sebutan di mahkamah wajar ditingkatkan kerana ia terlalu minima.

“Ini kerana pusat siber haram boleh menjana keuntungan hampir RM 30,000 menerusi perjudian dalam satu-satu masa,” katanya dalam sidang media di pejabat Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) di sini hari ini.

Turut hadir, Timbalan Yang Dipertua MPSJ, Abdullah Marjunid.

Mengulas lanjut, katanya, majoriti operator pusat siber tanpa lesen akan kembali menjalankan perniagaan mereka di tempat lain selepas selesai kes mahkamah.

Tegasnya, mengikut peraturan sekarang, PBT tidak boleh bertindak ke atas pemilik premis dan kesukaran juga timbul kerana kebanyakan premis disewakan menggunakan nama pihak ketiga.

kafe siber raid 013“Kita juga menafikan dakwaan dibuat Ketua Polis Selangor bahawa PBT di negeri ini tidak bekerjasama dengan pihak berkuasa itu apabila menjalankan operasi.

“Malah operasi dilakukan hari ini ada sesetengah PBT melibatkan kehadiran pihak polis,” katanya sambil menambah pihak berkuasa lain seperti Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), dan Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) juga terlibat.

Operasi di kawasan MPSJ diketuai Pengarah Penguatkuasanya, Ahmad Hassan mensasarkan kawasan Subang Jaya dan Puchong dengan rampasan 162 set komputer dari enam pusat siber haram.

Leave a Reply

Your email address will not be published.