Categories
SELANGOR

Kerajaan Selangor Arah Pemaju Baikpulih Pangsapuri Retak

indahria pangsapuri retak 01
SHAH ALAM, 31 JAN : Kerajaan Negeri mahu pemaju Pangsapuri Indahria untuk segera melaksanakan kerja-kerja membaikpulih bangunan tersebut yang kini berhadapan masalah rekahan tanah sehingga menyebabkan strukturnya retak sejak setahun lalu.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, sekiranya pemaju enggan melaksanakan kesemua kerja itu, Kerajaan Negeri akan mengarahkan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) untuk mengambil alih usaha pembaikan.

MBSA kemudian akan menuntut bayaran daripada pemaju untuk kos-kos baik pulih.

“Kita telah meminta pemaju untuk membetulkan masalah rekahan yang berlaku dan jika pemaju tidak melakukan sebarang tindakan, saya akan mengarahkan MBSA untuk meneruskan usaha pembetulan.

“Bagaimanapun kesemua kos penyelenggaraan itu akan diserahkan kepada pemaju untuk diselesaikan,” katanya dalam sidang media selepas merasmikan Sistem Pengurusan Sosial E-Gems di Auditorium Jubli Perak, SUK hari ini.

Tambahnya, kesuaian penduduk untuk terus mendiami pangsapuri tersebut hanya akan diputuskan oleh Datuk Bandar Shah Alam.

Sebelum ini dilaporkan kira-kira 1,000 penduduk di pangsapuri tersebut bimbang akan keselamatan mereka apabila rekahan tanah di bangunan itu semakin serius.

Keretakan itu dipercayai berpunca akibat rekahan tanah di kawasan tempat letak kenderaan yang terletak bersebelahan pangsapuri 15 tingkat itu yang menyebabkan tiang struktur parkir condong.

Leave a Reply

Your email address will not be published.