Categories
SELANGOR

Arab Spring: Musa Dangkal, Tidak bertanggungjawab – Teras

Cikgu-Azmi

SHAH ALAM 12 FEB : Teras Pengupayaan Melayu (Teras) kesal kenyataan bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan yang membuat spekulasi bahawa haru-hara seperti Arab Spring akan berlaku apabila ada pihak yang kalah dalam pilihan raya nanti.

Presidennya, Mohd Azmi Abdul Hamid berkata, Musa harus lebih khuatir keselamatan negara yang ditadbir oleh pemimpin rasuah yang terlibat dengan jenayah, salahguna kuasa, pelindung jenayah dan menyalahgunakan kewangan negara .

“Kami kesal kenyataan seperti ini boleh keluar dari seorang yang sepatutnya lebih tahu implikasi dari spekulasi yang tidak bertanggungjawab dan merbahaya ini.

“Malah ini petanda negara akan memboleh pihak berkuasa bertindak hanya dengan kenyataan bersifat spekulasi semata-mata,” kata Azmi dalam kenyataan medianya.

Ujar beliau, Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam, Datuk Seri Salleh Mat Rasid mengeluarkan kenyataan bahawa tidak akan berlaku Arab Spring kerana berpendapat bahawa rakyat sudah matang.

“Ternyata Musa sebagai orang yang telah lama tahu mengenai keselamatan dalam negeri hanya membuat spekulasi dangkal.

“Pada hakikatnya yang berlaku ialah betapa pihak pembangkanglah yang sering ditekan dan diperlakukan secara paling tidak demokratik dalam pilihanraya, namun masih tidak ada peristiwa ketegangan berlaku yang beliau katakan itu,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.