Categories
NASIONAL SELANGOR

Kerajaan Negeri Tubuh Tabung Wira Rakyat Selangor RM 10 juta

MB Melawat Jenazah Polis Lahad Datu 01

SHAH ALAM 6 MAC : Kerajaan Selangor menubuhkan Tabung Wira Rakyat Selangor berjumlah RM 10 juta bagi membantu ahli keluarga anggota keselamatan yang terkorban semasa mempertahankan negara.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, Kerajaan Selangor dalam pada masa yang sama memberikan bantuan berjumlah RM 20,000 kepada setiap keluarga anggota yang terkorban dalam insiden pencerobohan di Sabah.

“Tabung ini akan digunakan kepada keluarga mangsa daripada segi pendidikan, kebajikan, kesihatan dan beberapa pertolongan yang boleh diberikan dari masa ke semasa,” kata Abdul Khalid.

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas Mesyuarat Exco Kerajaan Negeri di Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah di sini.

Ujar Abdul Khalid, pemberian bantuan berjumlah RM 20,000 itu akan diberikan kepada keluarga mangsa secepat mungkin.

“Walaupun wang ringgit tidak boleh menggantikan nyawa mereka yang terkorban namun bantuan kewangan ini diharapkan dapat meringankan bebanan keluarga khususnya anak-anak yang masih bersekolah,” kata beliau.

Tambah Abdul Khalid, Kerajaan Negeri juga akan memberikan sokongan padu kepada pasukan keselamatan dalam menangani isu pencerobohan di Sabah itu.

“Kita mendoakan agar konflik ini diselesaikan dengan segera dan kita mendoakan kesemua pasukan keselamatan kita pulang dengan selamat,” kata Abdul Khalid.

Setakat ini lapan anggota keselamatan terkorban dalam operasi terhadap kumpulan bersenjata dari Selatan Filipina yang telah berkampung di beberapa tempat di Lahad Datu dan Semporna.

Dua anggota komando polis yang terkorban di pertempuran di Kampung Tanduo ialah Inspektor Zulkifli Mamat dan Koperal Sabarudin Daud.

Manakala yang terbunuh dalam serangan hendap Kampung Sri Jaya, Simunul, Semporna ialah ASP Micheal Padel, Sarjan Baharin Hamid, Sarjan Abdul Aziz Sakirun, Koperal Salam Togiran, Supt Ibrahim Lebar dan L/Kpl Mohd Azrul Tukiran.

Leave a Reply

Your email address will not be published.