Categories
SELANGOR

Saham Air Untuk Rakyat

PC EXCO Jan 2013 MB 02
SHAH ALAM 6 MAC : Lebih lima juta rakyat Selangor bakal mendapat saham industri air sekiranya Kerajaan Negeri berjaya mengambil alih pengurusan industri air di negeri itu.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata sekiranya empat syarikat konsesi terbabit bersetuju dengan tawaran sebanyak RM9.65 bilion itu, Kerajaan Negeri boleh menerbitkan seunit saham bagi setiap rakyat selangor.

Unit saham air itu merupakan penterjemahan dasar Kerajaan Selangor dan niat Abdul Khalid sebelum ini untuk memberikan perasaan bahawa rakyat Selangor memiliki kepentingan dalam idustri tersebut.

“Rakyat Selangor populasinya sebanyak lebih lima juta. Kita tawar RM 9.65 bilion, Jika saham RM 2,000 kali dengan lima juta jumlahnya RM 10 bilion.

“Selebihnya kita akan kumpulkan sehingga RM 10 bilion untuk tampung pembayaran itu. Ia bukan dibayar oleh rakyat tetapi Kerajaan Negeri.

“Kerajaan Negeri akan menguruskannya supaya dana akan dapat diapungkan seterusnya dimiliki rakyat Selangor,” katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan Majlis Mesyuarat Exco di Bangunan Suk, di sini.

Sebelum ini Kerajaan Negeri telah menawarkan RM 9.65 bilion kepada empat syarikat konsensi bagi mengambilalih pengurusan industri air oleh mereka.

Empat syarikat tersebut adalah Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas), Puncak Niaga Sdn Bhd, Konsortium Abbas Sdn Bhd (Abbas) dan Syarikat Pengeluar Air Selangor Holding (Splash).

Proses ambilalih tersebut adalah sebahagian dari usaha Selangor untuk menstruktur semula industri air.

Mengulas lanjut berhubung tawaran air kepada syarikat konsesi, Abdul Khalid memaklumkan tempoh 14 hari untuk tawaran air itu tamat semalam dan setakat ini tiada penolakan daripada mana-mana syarikat konsesi.

“Saya ingin menyatakan perbincangan dengan syarikat konsesi mengenai tawaran rakyat Selangor itu berjalan dengan lancar dengan semua pihak.

“Dalam perbincangan itu terdapat beberapa usaha untuk mencari persetujuan sebelum perkara ini dikemukan kepada Kementerian untuk dilaksanakan. Sehingga kini perbincangan masih diteruskan lagi.

“Kalau dulu Syabas dan Puncak Niaga tidak bersetuju untuk berbincang kini mereka mahu berbincang..dari masa ke semasa Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) akan mngumumkan hasil perbincangan.

?Saya akan membuat pengumuman perkembangan tawaran ini dalam tempoh dua minggu lagi,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.