Categories
SELANGOR

Kerajaan Selangor Bincang Dengan Pemaju Hadapi Masalah Air Dua Minggu Lagi

MB PC Mic Tie Blue 01

SHAH ALAM 28 MAC : Kerajaan Selangor akan memanggil pemaju yang masih berhadapan dengan masalah kelulusan projek disebabkan status bekalan air dalam tempoh dua minggu lagi.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, jawatankuasa telah ditubuhkan bagi menyelesaikan masalah pemaju yang tidak mendapat kelulusan kerana bekalan air.

“Perkara itu sudah diselesaikan, sebelum ini ada usaha daripada Syabas untuk memberitahu kepada pemaju-pemaju yang mendakwa air tidak cukup.

“Jadi, saya telah menubuhkan satu jawatankuasa di bawah jagaan Setiauasaha Kerajaan Negeri untuk memantau keadaan ini, sehingga sekarang semua sudah dapat diselesaikan,” kata Abdul Khalid.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas Majlis Menyampaikan Sumbangan Kerajaan Negeri Selangor kepada waris-waris wira Negara yang terkorban dalam Operasi Lahad Datu Sabah yang diadakan di Bangunan Annex di sini.

Di dalam laporan akhbar Utusan Malaysia hari ini Timbalan Pengerusi Umno Selangor, Datuk Seri Noh Omar mendakwa banyak projek berskala besar yang tidak mendapat kelulusan kerana kononnya terdapat masalah bekalan air terawat.

Noh juga mendakwa lebih 80,000 unit perumahan baru yang memerlukan 147.87 juta liter sehari (jls) tidak dapat dimulakan kerana rizab air di Selangor kurang daripada 20 peratus.

Sementara itu, Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr Xavier Jayakumar berkata, beliau mencabar Noh untuk mengemukakan senarai projek tertangguh tersebut.

“Baru-baru ini Kerajaan Negeri sudah menyiapkan projek Sungai Selangor Fasa 1 di mana sudah tingkatkan kadar pengeluaran air sebanyak 190 juta liter padu dan tambahan ini banyak untuk keseluruhan kawasan.

“Kelemahan berlaku apabila Kerajaan Barisan Nasional hanya memberikan monopoli kepada satu syarikat Syabas adalah tidak wajar kerana negeri Selangor adalah sebuah negeri yang membangun pesat,” katanya.

Jelas Xavier lagi, masalah projek tertangguh berlaku apabila ia melibatkan soal prosedur dan peraturan antara pihak Syabas dan pihak berkuasa tempatan (PBT).

“Kita sudah memberikan arahan kepada pihak berkuasa tempatan untuk bagi kelulusan …

“Jatawankuasa khas … akan bekerjasama dengan Syabas, UPEN (unit perancang ekonomi negeri) dengan pihak berkuasa tempatan untuk duduk bersama dengan pihak pemaju,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.