Categories
NASIONAL

Bekas Polis : Pencerobohan Lahad Datu Mengelirukan

SM_01

SHAH ALAM 1APRIL : Bekas Pengarah Siasatan Jenayah Polis Bukit Aman, Datuk Fauzi Shaari menyifatkan pencerobohan bersenjata di Lahad Datu, Sabah adalah mengelirukan.

Ini kerana menurutnya, polis melalui Cawangan Khas mempunyai sistem perisikan yang berkeupayaan jika mereka mengikuti standard arahan yang ditetapkan khususnya dalam menangani anasir yang mengancam keselamatan negara.

“Peristiwan pencerobohan pengganas di Sabah adalah kejadian yang amat mengelirukan kerana bagaimana mereka boleh menembusi tahap keselamatan pertahanan negara.

“Bagaimana mereka (pengganas bersenjata) itu boleh datang secara serentak dan membolosi pertahanan negara.

SM_04

“Seandainya pencerobohan secara serentak ini maka ia perlu ditangani oleh pihak Tentera,” kata Fauzi.

Sementara itu, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, kejadian pencerobohan yang berlaku di Sabah adalah disebabkan kegagalan politik yang ditunjukkan oleh pimpinan Umno-BN dalam menangani situasi itu dalam mengambil tindakan pencegahan.

“Kita melihat betapa rapuhnya sistem pertahanan negara akibat kesilapan yang dilakukan oleh pimpinan politik.

“Pencerobohan yang berlaku menunjukkan ada sesuatu yang tidak kena,” kata beliau.

Forum juga menampilkan tiga bekas pegawai tinggi tentera, Lt. Jen. (B) Datuk Abd Ghafir Abd Hamid, Brig. Jen. (B) Datuk Abd Hadi Abd Khatab (TUDM) dan Laksamana Pertama (B) Imran Abd Hamid (TLDM) .

SM_02

Sebelum forum dijalankan, majlis tersebut dimulakan dengan solat Maghrib berjemaah dan tazkirah kemudian diikuti solat Isyak berjemaah dan solat hajat serta munajat khas khusus mendoakan keselamatan negara dalam menangani krisis pencerobohan di Sabah.

Forum ‘Lahad Datu: Rakyat Berhak Tahu’ dan Ceramah Pimpinan Pakatan Rakyat yang diadakan di Stadium Melawati di sini.

Kira-kira hampir 8,000 orang hadir dalam majlis itu yang turut dihadiri oleh Presiden PKR, Datuk Seri DrWan Azizah Wan Ismail, Ahli Parlimen Rasah, Anthony Loke, Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad dan Ahli Parlimen Sungai Petani, Johari Abdul.

SM_03

Leave a Reply

Your email address will not be published.