Categories
SELANGOR

KPRU: Status Ketua Pembangkang wajar setaraf Menteri Kabinet

Logo-KPRUiiiSHAH ALAM 17 OKT : Badan Pemikir Kajian Politik untuk Perubahan (KPRU) menggesa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak meneladani kesungguhan Kerajaan Selangor mengamalkan pengiktirafan Ketua Pembangkang.

Menurut KPRU, pengiktirafan Ketua Pembangkang mustahak bagi merapatkan jurang saraan dan elaun antara Ketua Pembangkang dengan Menteri Kabinet atau Yang diPertua Dewan Rakyat.

“Pejabat Ketua Pembangkang patut diberi peruntukan menggaji kakitangan bagi menjalankan pelbagai tugas merangkumi pegawai penyelidik, pegawai media dan pembantu eksekutif serta kemudahan lain.

“Peruntukan ini bagi membolehkan memperolehi tenaga kerja mencukupi menjalankan kewajipannya,” kata KPRU dalam satu kenyataan.

Sebelum ini, Kerajaan Selangor mengukuhkan sistem demokrasi berparlimen dengan memberi elaun istimewa berjumlah RM8,620 kepada Ketua Pembangkang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor setiap bulan.

“Langkah ini merupakan perubahan yang ?pecah rekod? bagi memartabatkan dan menjunjung prinsip demokrasi dengan mempertahankan hak suara oposisi,” kata KPRU.

Kata KPRU, dalam tempoh dua penggal menerajui pemerintahan negeri, Kerajaan Selangor dan Pulau Pinang berjaya mengambil inisiatif menggerakkan pendemokrasian DUN dan menunjukkan teladan kepada kerajaan negeri lain.

Ironinya, Kerajaan Pusat, biarpun selepas memerintah lebih daripada separuh abad, masih gagal mencatat pencapaian membanggakan.

“Manakah letaknya air muka Kerajaan BN sekiranya masih kebelakangan dan ketinggalan dalam menjunjung prinsip demokrasi sedangkan beria-ia dengan laungan ?transformasi? dan ?endless possibilities”, kata KPRU.

Leave a Reply

Your email address will not be published.