Categories
SELANGOR

Agensi kerajaan perlu bekerjasama jadikan Selangor negeri idaman

Oleh : Siraj Mohd Zaini

PETALING JAYA 9 DIS :Semua agensi kerajaan perlu memainkan peranan yang diberikan dalam usaha menjadikan Selangor sebuah negeri idaman rakyat.

Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali, berkata masyarakat di Selangor mengharapkan semua agensi kerajaan bekerjasama antara satu sama lain dalam menangani masalah sosial di negeri itu.

Halimah Ali Majlis Pengistiharan Keputusan SM  Agama 2012 01Katanya, kerajaan negeri berhasrat menjadikan Selangor negeri maju, sejahtera dan berkebajikan pada tahun 2025 dan ia tidak akan tercapai tanpa kerjasama menyeluruh daripada semua pihak.

“Kerajaan negeri melalui jawatankuasa induk menangani gejala sosial Selangor atau dikenali sebagai GEMS, ingin memastikan rakyat di negeri ini mempunyai kualiti hidup terbaik dan bebas daripada masalah sosial,” katanya.

Dr Halimah berkata demikian ketika merasmikan Program Masyarakat Bersama Jabatan dan Agensi Kerajaan di Padang Awam Blok 4, 5, 6 Pangsapuri Desa Mentari, Petaling Jaya, di sini, semalam.

DSC_0260aTurut hadir, Ahli Parlimen Kelana Jaya, Wong Chen; Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad, wakil agensi kerajaan dan lebih 400 penduduk setempat.

Program berkenaan menyediakan tapak pameran yang disertai kira-kira 20 agensi kerajaan antaranya Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS), Lembaga Zakat Selangor(LZS), Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) serta Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Turut menyertai pameran adalah kaunter skim Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) seperti Skim Mesra Usia Emas (SMUE), Program Tuisyen Rakyat Selangor (PTRS), Skim Kesihatan Wanita (MAMMOGRAM) dan Skim Wakaf Selangor.

DSC_0218aSehubungan itu, Dr Halimah berkata, kerjasama antara agensi kerajaan tidak memberi makna jika penduduk serta masyarakat tidak menghargai pelbagai bantuan yang diberikan.

“Jabatan dan agensi kerajaan boleh bantu, tetapi bukan semua. Jika ingin menjadikan Desa Mentari idaman penduduka,semua harus ke depan, selain berkeinginan dan bertekad menjadikan tempat kediaman ini sebagai idaman.

“Segala bantuan dan peruntukan seperti membaiki lif perlu dijaga bersama dan penduduk perlu berusaha menangani masalah sosial di kalangan masyarakat,” katanya.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.