Categories
SELANGOR

Hospital Serdang perlu pemeriksaan menyeluruh

KUALA LUMPUR 10 DIS: Ahli Parlimen Kuala Kedah, Dr Azman Ismail mendesak pemeriksaan menyeluruh dilakukan di Hospital Serdang selepas tujuh kali mengalami keruntuhan siling.

Katanya yang dipetik dalam halaman Keadilandaily, satu kumpulan perunding bebas pakar khusus berkenaan pembinaan hospital perlu ditubuhkan segera.

azman_bin_ismail_0“Seluruh kawasan hospital itu perlu diteliti dengan terperinci. Bukannya apabila berlaku kes keruntuhan baru hendak diperiksa.

“Kalau boleh tutup sementara dan beroperasi semula apabila keselamatan betul-betul terjamin,” katanya.

Dalam insiden terbaru 9 Disember lalu, siling kuarters hospital berkenaan runtuh hingga hampir mencederakan isteri dan empat anak kakitangan.

Lebih teruk lagi, kerosakan bukan hanya membabittkan siling tetapi beberapa bahagian lain seperti lantai yang mengelembung dan kerosakan paip air.

“Apakah kita hendak lihat kejadian yang meragut nyawa berlaku terlebih dahulu baru hendak bertindak dengan serius. Jaminan keselamatan yang diberikan Menteri Kesihatan, Datuk Dr S Subramaniam masih tidak mencukupi kerana kes ini masih berulang,” katanya.

Subramaniam sebelum ini menyatakan, kos kerja baik pulih keseluruhan Hospital Serdang dianggarkan menelan belanja RM30 juta.

Hospital Serdang mula beroperasi dengan kos pembinaan RM690 juta, pada Disember 2005.

Leave a Reply

Your email address will not be published.