Categories
NASIONAL

Megawalk 2.0: Kuala Lumpur – Putrajaya, 23-24 Feb bantah Insinerator

SHAH ALAM 23 DIS: Jawatankuasa Bertindak Kuala Lumpur Tak Nak Insinerator (KTI) mengumumkan akan menganjurkan Megawalk 2.0 pada 23 dan 24 Februari 2014 program berjalan kaki dari Kuala Lumpur ke Putrajaya.

KTI dalam satu kenyataan berkata, memandangkan memorandum yang dihantar oleh KTI ke Parlimen dan DBKL tidak disampaikan kepada Perdana Menteri, KTI memutus menganjurkan Mega Walk 2.0.

tak nakKatanya, pada 23 Februari 2014, KTI akan mengadakan Mega Perhimpunan 2.0 dan bermula jalan pada pagi ke Putrajaya.

KTI menjangka perjalanan ini sepanjang 45 km dan akan sampai ke Jabatan Perdana Menteri, Putrajaya, pada 24hb Februari 2014. Seterusnya, KTI akan menyerah Memorandum Tak Nak Insinerator 2.0 kepada Perdana Menteri.

“Sehubung dengan itu KTI ingin mengadakan ceramah-ceramah kesedaran terhadap 3R dan insinerator di kawasan Selayang, Batu, Kepong dan Segambut sepanjang bulan Disember 2013 hingga Februari 2014.

“Maka, KTI memanjangkan jemputan kepada wakil rakyat kawasan tersebut bekerjasama menjayakan ceramah tersebut,” katanya.

Selain itu, KTI berkata pembinaan loji pembakar sampah (insinerator) mendatangkan kesan buruk berbanding dengan loji  pelupusan sampah (landfill).

Katanya,Insinerator Taman Beringin yang berkapasiti membakar 1,000 ton sampah sehari akan menghasilkan 250 ton baki habuk yang akhirnya perlu juga dihantar ke Loji Pelupusan Sampah Bukit Tagar.

Oleh itu, kos operasi insinerator terdiri daripada kos pembakaran dan kos penghantaran baki habuk ke Bukit Tagar.

“Berbanding dengan pengurusan sampah sekarang yang melibat loji pelupusan sampah Bukit Tagar sahaha, insinerator akan menambahkan lagi kos pengurusan sampah.

“Kiraan KTI ialah jumlah kos pengurusan melibat loji pelupusan sahaja ialah RM112.2 juta, penglibatan insinerator ialah RM137.6 juta. Pendek kata ialah kos pengurusan insinerator lebih mahal RM25.4 juta daripada pengurusan sekarang,” katanya.

Katanya, KTI difahamkan kapasiti maksimum Bukit Tagar boleh menampung 120 juta ton sampah. Sehingga hari ini, loji ini dipenuh dengan 1.4 juta ton sampah, masih ada 116 juta ton kapasiti kosong.

Mengikut kadar penghasilan warga-warga Kuala Lumpur sehari 2,500 ton, setahun adalah 912,500 ton. Ini bermakna loji pelupusan tersebut masih boleh beroperasi 120 tahun lagi untuk memenuhkan 116 juta ton kapasiti kosong itu.

“Maka tidak ada keperluan untuk membina insinerator yang mahal itu lagi,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.