Categories
SELANGOR

Isu perumahan, Menteri BN masih enggan jumpa Exco Selangor

Oleh: AFEEQA AFEERA

SHAH ALAM, 22 JUN: Barisan Nasional (BN) dialu-alukan untuk membina projek Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) di Selangor bagi memastikan rakyat pelbagai peringkat berpeluang memiliki kediaman sendiri.

Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Peneroka Bandar, Iskandar Abdul Samad, berkata Kerajaan Negeri tidak mempunyai masalah untuk menjalin kerjasama bersama Kerajaan Pusat jika membabitkan kepentingan rakyat.

“Ada satu permohonan daripada PR1MA untuk membeli tanah Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) di Bernam Jaya dan kita (Kerajaan Negeri) setuju.

rumah mampu milik sept 2012 04“Kalau BN hendak beli tiada masalah kerana demi kepentingan rakyat kita boleh bekerjasama,” katanya ketika mengulas isu berkenaan rumah mampu milik yang dibangkitkan pada sidang Dewan Negeri Selangor (DNS), baru-baru ini.

Iskandar yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Cempaka berkata, namun Kerajaan Pusat perlu mengikut peraturan dan prosedur yang ditetapkan jika berhasrat untuk membeli tanah PKNS.

“Semua perlu ikut peraturan, begitu juga dengan PR1MA. Kita tidak akan halang hanya kerana ia projek Kerajaan Pusat,” katanya.

Pada masa sama, beliau berharap supaya pertemuannya bersama Menteri Perumahan dapat berlangsung dalam tempoh terdekat bagi membincangkan isu perumahan di Selangor.

iskandarKatanya, isu perumahan adalah perkara serius yang perlu diberi perhatian memandangkan kebanyakan masyarakat tertumpu kepada Selangor untuk memiliki kediaman sendiri.

“Sudah tiga kali saya minta untuk jumpa Menteri Perumahan kerana isu perumahan adalah isu nasional, namun malangnya sehingga kini masih tiada jawapan.

“Kita terpaksa tanggung pekerja yang bekerja di Kuala Lumpur dan Putrajaya yang ingin memiliki kediaman di Selangor,” katanya.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.