Categories
NASIONAL

Brazil teruk dibelasah Jerman, doa rakyat tertindas termakbul?

Oleh: NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 9 JULAI: Tentangan dari segelintir rakyat Brazil terhadap penganjuran Piala Dunia 2014 di negara itu yang disifatkan ‘tidak mempedulikan rakyat’ dilihat sebagai balasan apabila pasukan terbabit dibelasah teruk Jerman dalam perlawanan separuh akhir awal pagi tadi.

Rakyat Brazil sebelum ini bertindak mengadakan bantahan ekoran tidak bersetuju dengan penganjuran terbabit kerana dikatakan sebagai pembaziran dan salah tumpuan pengurusan.

Beberapa hari menjelang Piala Dunia, beberapa rakyat Brazil dizalimi dan diusir oleh pemimpin negara itu.

brazilMereka yang tidak mempedulikan penganjuran perlawanan terbabit menuntut pemerintah menyediakan kemudahan perubatan dan pendidikan yang lebih baik daripada penganjuran Piala Dunia itu.

Brazil dianggar membelanjakan AS$11 bilion (RM34.8 bilion) untuk pesta bola sepak yang menjadi tumpuan seluruh dunia itu..

Ekoran kekalahan itu juga, peminat bolasepak Brazil meneriakkan kata kesat kepada Presiden, Dilma Rousseff, selepas pasukan Jerman mendahului 5-0 sebelum tamat babak pertama perlawanan separuh akhir itu.

Rousseff bagaimanapun tidak ada di stadium menyaksikan perlawanan berkenaan dan tindakan penonton itu mengulangi apa yang terjadi ketika upacara pembukaan Piala Dunia, tiga minggu lalu.

Selepas tamat 90 minit permainan, Brazil dimalukan Jerman 7-1 dalam perlawanan yang pasti akan meninggalkan parut besar kepada negara bola sepak itu kerana ia adalah kekalahan paling teruk Brazil dalam sejarah Piala Dunia.

photo 1Pasukan itu bermain tanpa arah dengan ketiadaan tonggak utamanya, penyerang Neymar Jr yang retak tulang belakang ketika perlawanan suku akhir menentang Colombia, minggu lalu.

Dalam reaksi laman mikro Twitter pula menyaksikan beberapa pemimpin politik, artis dan orang ramai menyindir pasukan yang sering menyertai Piala Dunia itu.

Antaranya, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkenaan kekalahan teruk pasukan itu dibelasah Jerman.

“Malang tidak berbau, tetapi pantang berpaling tadah. Kalau mesyuarat Exco pagi ini, ‘instead’ pakai suit, pakai jersey Jerman la,” kata Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

photo 4Ahli Parlimen Bukit Katil, Shamsul Iskandar Mohd Akin pula menyifatkannya sebagai sejarah tercipta, kenduri gol pada separuh akhir amat memalukan Brazil.

Manakala, artis juga tidak ketinggalan untuk memberi komen mereka berkenaan perlawanan awal pagi tadi termasuk Datuk Siti Nurhaliza yang ingin Jerman terus mencapai lapan gol.

“Ingatkan kat Malaysia aje boleh masukan gol banyak-banyak dalam satu game rupanya World Cup pun boleh!,” kata Pengarah Filem dan Drama, Michael Ang.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.