Categories
SELANGOR

Perangsang Selangor belanja RM3.2 juta laksanakan RKRS

SHAH ALAM 1 JULAI: Perangsang Selangor membelanjakan lebih RM3.2 juta bagi melaksanakan program Rangsangan Kerjaya Rakyat Selangor (RKRS).

Ketua Jabatan Perhubungan Awam Perangsang Selangor, Amin Lin Abdullah berkata ia merangkumi kursus meningkatkan kemahiran dan pembangunan keusahawanan serta penyediaan latihan sambil kerja, penginapan dan makanan kepada lebih 1,000 orang peserta di Selangor.

RKSSKatanya, Perangsang Selangor juga membelanjakan sebanyak RM159,393.00 untuk pembelian haiwan penternakan bernilai RM45,000, perkakasan percetakan bernilai RM45,000.

Turut dibelanjakan adalah perkakasan pengadun tepung bernilai RM39,600 dan mesin jahit bernilai RM29,793 yang dibekalkan kepada peserta untuk memulakan perniagaan sendiri.

Katanya, kursus meningkatkan kemahiran yang telah dilaksanakan adalah seperti, kursus Pemeringkatan Marin, Perbankan dan Kewangan Islam, Pengurusan dan Operasi Halal dan Aplikasi Adobe Photoshop dan Aplikasi Microsoft.

“Manakala kursus pembangunan keusahawanan yang telah dijalankan pula adalah seperti, kursus Percetakan Segera, Jahitan Pakaian, Penternakan Haiwan, Bakeri dan Kerjaya Mutawif,” katanya dalam satu kenyataan media.

Leave a Reply

Your email address will not be published.