Categories
NASIONAL

Perlindungan diplomatik hanya untuk tugas diplomasi bukan jenayah

Oleh: NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 3 JUL: Perlindungan atau imuniti diplomatik tidak boleh diguna pakai bagi melindungi seseorang yang dituduh melakukan kesalahan serius seperti isu percubaan merogol yang didakwa dilakukan kakitangan diplomatik Malaysia di New Zealand terhadap seorang rakyat negara itu.

Ketua Biro Guaman Parti Keadilan Rakyat (PKR), Latheefa Koya, berkata langkah memberikan kekebalan kepada golongan itu menyebabkan negara lain terpaksa menimbangkan banyak kali untuk menerima diplomat baru dari Malaysia.

“Perlindungan diplomatik tidak boleh dikekalkan bagi tujuan melindungi seseorang dalam tuduhan yang serius seperti ini. Ini percubaan merogol atau gangguan seksual.

Malaysian-Diplomat-Rape-Case-in-New-Zealand-Muhammad-Rizalman-bin-Ismail-Photo“Ini satu pertuduhan serius. Jadi perlindungan diplomatik atau perlindungan imuniti tidak boleh digunakan dalam kes seperti ini. Perlindungan diplomatik hanya untuk tugas diplomasi bukan untuk kerja jenayah,” katanya ketika dihubungi Selangor Kini, di sini.

Latheefa berkata, kes terbabit yang berlaku di New Zealand harus disiasat dan dibicarakan di mahkamah negara itu memandangkan segala bukti serta keterangan berada di sana.

“Kejadian berlaku di New Zealand, bagaimana nak kumpul bukti di sini.Tidak mungkin perkara ini boleh disiasat dan dibicarakan di Malaysia,” katanya.

Sebelum ini, diplomat Malaysia di New Zealand, Momammed Rizalman Ismail dibicarakan di mahkamah negara itu atas tuduhan serangan seksual dan merompak seorang wanita.

Bagaimanapun, Malaysia kemudiannya ditawarkan alternatif pihak berkuasa negara itu untuk membawa pulang Momammed Rizalman yang dituduh dalam kejadian yang berlaku sebelum 30 Mei lalu berikutan beliau mempunyai imuniti sebagai kakitangan diplomatik.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.