Categories
SELANGOR

Sultan perkenan tangguh peletakan jawatan Abdul Khalid

Oleh: AFEEQA AFEERA

SHAH ALAM, 26 OGOS : DYMM Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah mengambil maklum hasrat Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim untuk meletak jawatan sebagai Menteri Besar Selangor dan meminta supaya ia ditangguh sehingga lantikan baru selesai.

Kenyataan yang dikeluarkan dari Istana Kayangan di Shah Alam petang tadi diumumkan oleh Abdul Khalid dalam sidang media khas di Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri(SUK) hari ini.

SULTAN SELANGORKenyataan rasmi itu turut menyebut bahawa keputusan berkenaan dibuat di bawah peruntukan Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor 1959 dan meminta supaya Abdul Khalid meneruskan khidmatnya bagi memastikan pentadbiran negeri berjalan lancar.

“Tuanku Sultan mengambil maklum mengenai hasrat Tan Sri Abdul Khalid meletak jawatan dan menangguh penerimaan perletakan beliau sebagai Menteri Besar sehingga lantikan baru ditentukan untuk memastikan pentadbiran negeri berjalan lancar,” katanya.

Sehubungan itu, Sultan Selangor turut  menitahkan agar setiap pemimpin PKR, PAS dan DAP mencadangkan lebih dari dua nama daripada parti dalam Pakatan Rakyat (PR) sebagai calon Menteri Besar bagi memudahkah Baginda menentukan calon berkelayakan.

Baginda Sultan juga akan memberi perkenan untuk melantik mana-mana calon yang difikirkan layak sebagai Menteri Besar sejajar dengan konvensi yang telah diamalkan secara berterusan dalam pelantikan jawatan itu sebelum ini.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.