Categories
NASIONAL

Pendapatan isi rumah RM5,900 bertentangan realiti

Oleh: LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 9 SEPT: Hasil Kajian Pendapatan Isi Rumah 2014 yang menyaksikan peningkatan isi rumah kepada RM5,900 sebulan ternyata bertentangan dengan realiti sebenar taraf hidup rakyat.

Ahli Parlimen Temerloh, Nasrudin Hassan berkata rakyat di negara ini sebenarnya semakin tertekan dengan peningkatan kos hidup semasa.

cukainaikOleh itu, katanya, peningkatan pendapatan daripada RM5, 000 pada tahun 2012 itu tidak memberi gambaran sebenar realiti kehidupan rakyat marhaen.

“Tanpa menafikan peningkatan angka itu menunjukkan suatu kemajuan, namun ukuran pendapatan isi rumah menggabungkan semua jenis pendapatan individu berusia 15 tahun dan ke atas dalam sesebuah rumah atau tempat tinggal itu tidak berupaya menjelaskan realiti dan hakikat sebenar keadaan taraf hidup semasa rakyat Malaysia.

“Tambahan pula, dalam keadaan harga barang kegunaan harian meningkat terutamanya selepas kenaikan harga petrol, peningkatan purata pendapatan isi rumah itu tidak memberikan nilai yang besar kerana kuasa beli (purchasing power) yang dimiliki rakyat tetap berada dalam keadaan yang masih lemah,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Semalam, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Abdul Wahid Omar mengumumkan purata bulanan pendapatan isi rumah pada tahun 2014 meningkat lagi kepada RM5,900.

Beliau berkata, hasil Kajian Pendapatan Isi Rumah 2014 itu bukti jelas bahawa Kerajaan Pusat berjaya merangsang ekonomi Malaysia dengan pertumbuhan GDP sebbanyak 6.3 peratus pada separuh tahun ini.

Mengulas lanjut, Nasruddin berkata Bank Dunia melalui Gini Coefficient Index mendedahkan bahawa ketidaksamaan pendapatan (income inequality) atau jurang pendapatan (income gap) di Malaysia adalah kekal tinggi berbanding negara-negara lain seperti Jepun, Korea Utara, India, Vietnam, Indonesia, Thailand, Filipinan, Singapura dan China.

“Bagi saya, keadaan begini tidak pelik jika ia menyumbang kepada peningkatan purata bulanan pendapatan isi rumah.

“Situasi ini juga menunjukkan berlakunya kesan monopoli berpunca daripada sistem ekonomi berasaskan kapitalisme.

“Monopoli mengenakan bayaran yang lebih kepada pelanggan kerana tidak wujudnya persaingan,” katanya lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.