Categories
SELANGOR

Sasar 26 juta pokok ditanam pulihara alam

Oleh: HAFIZAN TAIB

SHAH ALAM, 11 SEPT: Jabatan Perhutanan Negeri Selangor (JPNS) komited dalam usaha pemantauan dan pemuliharaan hutan paya laut di Selangor bagi mencapai objektif pengurusan hutan secara berkekalan demi kepentingan sosial, ekonomi dan alam sekitar.

Pengarah JPNS, Dr Mohd Puat Dahalan berkata, dalam usaha berkaitan, pihaknya menjalankan beberapa aktiviti dirancang dan dilaksanakan sejak beberapa tahun lalu.

Pelajar Jepun Tanam Pokok MPSP 01Katanya, projek penanaman pokok bakau dan spesies di pesisiran pantai Selangor mencapai jumlah 438,738 pokok berjaya ditanam dengan keluasan 171 hektar yang mana ianya termasuk dalam program Kempen Menanam 26 juta pokok dimulakan sejak 22 April 2010.

Beliau berkata, JPND juga giat menjalankan rondaan secara agresif dan bekrala khususnya di kawasan ‘hotspot’.

“Kaedah rondaan sebegini iaitu ‘showing our presence’ membuatkan pihak terbabit sukar untuk melaksanakan penebangan dirian bakau secara haram dan menyalahi undang-undang.

“Rondaan bersepadu dengan agensi-agensi lain seperti Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) juga sering dilakukan. Ia adalah pendekatan terkini berkonsepkan Strategi Lautan Biru (Blue Ocean Strategy”,” katanya kepada SelangorKini.

Mohd Daut berkata, JPNS juga secara berterusan menjalankan aktiviti kesedaran awam membabitkan program menanam pokok yang menyaksikan penyertaan golongan pelajar, sekolah, institusi pengajian tinggi, jabatan dan angensi kerajaan serta sektor swasta.

“Sehingga 31 Ogos lalu sejumlah 6,225 pokok telah berjaya ditanam dengan pembabitan seramai 1,120 orang.

“JPNS turut mengekalkan “moratorium” di mana tiada sebarang lesen mengusaha hasil di dalam hutan Simpanan Kekal (HSK) dikelaurkan bagi hutan paya laut semenjak 2010,” katanya.

Mohd Puat berkata, pihaknya komited dalam melaksanakan pengurusan hutan paya laut berdasarkan Rancangan Kerja Hutan Paya Laut (2009 – 2019).

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.