Categories
NASIONAL

Chubadak: Warga emas tidur dalam khemah lepas rumah diranap DBKL

KUALA LUMPUR, 29 OKT: Sepasang warga emas di Kampung Chubadak Tambahan, dekat sini, terpaksa tidur dalam khemah selepas pondok usang yang mereka diami sebelum ini dirobohkan, semalam.

Wahida Mat Salleh, 73, dan suaminya, Halim, hilang tempat berteduh dan kini hanya tinggal di khemah sementara yang dibina secara gotong-royong oleh aktivis dan penduduk.

Memetik Harakah Daily, pasangan itu langsung tidak mendapat pembelaan dari kerajaan walapun kehidupan mereka daif ditambah dengan keadaan kesihatan yang semakin uzur.

chubadak1Bagi pasangan berkenaan, mereka tidak akan berganjak dari meninggalkan tapak rumah yang sudah didiami lebih 40 tahun itu walau apa juga terjadi.

Semalam, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan pemaju berjaya meranapkan tempat berteduh mereka.

Dalam operasi itu, dua aktivis mahasiswa turut ditangkap ketika cuba menghalang rumah pasangan warga emas itu dari dirobohkan.

chubadak2Mereka adalah Pengerusi Pro-Mahasiswa Nasional, Abdul Muqit Muhammad dan Pengerusi Majlis Dakwah dan Kebajikan Gamis, Ahmad Fahmi Mokhtar.

Kedua-dua mereka bagaimanapun dibebaskan petang semalam selepas ditahan dan diambil keterangan lebih empat jam di Ibu Pejabat Polis Daerah Sentul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.