Categories
SELANGOR

MB rasai pengalaman sembur baja padi di Sekinchan

Oleh: AFIX REDZUAN

SABAK BERNAM, 24 OKT: Dato’ Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali hari ini mengadakan lawatan kerja ke Daerah Sabak Bernam bersama pimpinan Kerajaan Negeri.

Ini merupakan aktivi turun padang kali keempat yang dilakukan beliau selepas dilantik menjadi Menteri Besar pada 23 September lalu.

10710930_891502750860905_7929737292856932150_nLawatan kerja ini dimulakan di Majlis Perhimpunan Bulanan bersama penjawat awam di Dewan Seri Bernam.

Aktiviti diteruskan dengan kunjungan ke Kampung PPRT Desa Kasih yang telah dilanda banjir pada 8 Oktober lalu.

Mohamed Azmin melawat kawasan berkenaan dan mendapati sistem pengairan di kampung berkenaan berhadapan masalah besar sehingga mengakibatkan banjir yang berlaku awal bulan ini berlarutan selama empat hari.

Beliau turut mendengar taklimat daripada Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Sabak Bernam serta meluluskan peruntukan berjumlah RM600,000 untuk kerja-kerja penstrukturan semula sistem pengairan kampung berkenaan.

turun sekinchanBeliau seterusnya dibawa ke Jeti Nelayan Bagan  Sekinchan untuk mendengar sendiri masalah nelayan yang berhadapan kesulitan mengenai status pembinaan jeti perikanan di tanah milik Lembaga Urus Air Selangor (Luas) dan tempat pengumpulan ikan.

Kerajaan Selangor mencadangkan supaya tanah yang telah dibina untuk kemudahan jeti diwartakan sebagai rizab awam serta pajakan untuk tempoh lama.

Kesemua cadangan ini bergantung kepada persetujuan di antara persatuan nelayan dan Kerajaan Negeri.

mb rasai1Sejurus kemudian, Mohamed Azmin melawat Bendang Padi Side B di Sekinchan dan merasai sendiri pengalaman menggunakan mesin penyembur baja.

Beliau turut sempat menunaikan Solat Jumaat di Masjid Nurul Alaniah, Sekinchan selain mengambil kesempatan untuk beramah mesra bersama kariah setempat.

Katanya, pembinaan masjid bukan untuk bersaing masjid mana yang karpetnya lebih tebal dan penghawa dingin nyayang lebih sejuk tetapi pengisian yang perlu diutamakan.

Azmin sraSebelum mengakhiri lawatan kerja sehari ke Sabak Bernam, Mohamed Azmin sempat meninjau Sekolah Rendah Agama Harmoni Sekinchan bagi melihat suasana sekolah dan pembelajaran di situ.

“Tatkala bermesra dengan anak-anak di sini, saya terkenang pengalaman berkhidmat sebagai guru Matematik di Maktab Rendah Sains MARA Terendak suatu ketika dulu,” kata Azmin.

EZY

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.