Categories
NASIONAL

Pencerobohan nelayan asing patut ditangani elak nasib nelayan tempatan terjejas

Oleh: NAZLI IBRAHIM

KUALA LUMPUR, 11 OKT: Belanjawan 2015 yang dibentangkan semalam tidak menyentuh isu pencerobohan nelayan asing di kawasan perairan negara.

Ahli Parlimen Kuala Terengganu, Raja Kamarul Bahrin Raja Ahmad berkata, perkara ini sepatutnya diberikan tumpuan berikutan kepentingan nelayan tempatan semakin terancam disebabkan kegiatan nelayan asing yang semakin bermaharajalela.

Kamarul Bahrin“Saya baru melawat Pelabuhan Chendering di Terengganu dan didapati banyak nelayan asing seperti Vietnam sebagainya menggunakan pelabuhan itu sebagai pengkalan mereka untuk keluar masuk dengan pergerakan mereka sangat bebas, keluar masuk, tanpa kuarantin dan sebagainya.

“Bila bercakap dengan orang kampung, mereka kata kalau di darat macam itu, di laut lagilah macam-macam masalah.

“Penguatkuasaan masih tidak menampung keperluan nelayan dan bila kita adu, Menteri memang berjanji untuk selesaikan tetapi apa yang berlaku banyak serah tanggungjawab, orang ini kata tanggungjawab Maritim, yang ini kata Jabatan Perikanan, yang ini pula kata polis laut dan sebagainya,” kata Raja Kamarul Bahrin.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas selesai Belanjawan 2015 dibentangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di Dewan Rakyat petang semalam.

nelayanJelas beliau lagi, rata-rata bot yang digunakan nelayan asing seperti Vietnam jauh lebih besar dari bot tempatan dan sesetengah mereka dikatakan membawa senjata api.

Keadaan ini menyebabkan nelayan asing ini mampu ‘berkuasa’ di perairan negara sehingga menjejaskan pendapatan nelayan tempatan.

“Kita perlukan sistem kawalan yang betul dan cekap bagi memastikan kawasan perikanan kita dilindungi,” kata beliau lagi.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.