Categories
NASIONAL

RM711 juta untuk Permata tak munasabah, jadi bahan sindiran di internet

Oleh: NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 13 OKT: Peruntukan RM711 juta untuk badan yang dinaungi isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor iaitu Yayasan Permata (Permata) menjadi bahan sindiran pengguna internet termasuk laman sosial facebook sejak Belanjawan 2015 dibentangkan Jumaat lalu.

Jumlah peruntukan terbabit dianggap sebagai tidak munasabah dan meragukan berikutan yayasan itu dinaungi individu yang dikatakan ‘sangat berpengaruh’ terhadap Perdana Menteri tetapi tidak dipertanggungjawabkan dalam Dewan Rakyat atau sebagai penjawat awam.

rosmah-permata-2Antara yang tersebar di laman sosial dan blog adalah ‘print screen’ komen individu yang mengaku sebagai kakitangan Permata sendiri, Hayati Aziz.

“Terkejut tengok bajet untuk Permata. Pelik, ke mana wang tersebut diguna pakai?

“Sedangkan kami di Permata tidak langsung mendapat peruntukan berbentuk kewangan daripada pihak atasan..Nak buat majlis itu ini kena dapatkan sumbangan orang ramai,” tulis Hayati.

‘Print screen’ komen Hayati itu dipercayai diambil dari komen beliau di salah satu portal berita tempatan.

Beberapa pemilik akaun laman sosial lain pula mempersoalkan bagaimana peruntukan yang begitu besar disalurkan kepada isteri Perdana Menteri itu sedangkan beliau bukan seorang wakil rakyat, senator, pemimpin parti atau pemimpin badan bukan kerajaan (NGO).

FacebookPada 10 Oktober lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak ketika membentangkan Belanjawan 2015 di Dewan Rakyat mengumumkan sejumlah RM711 juta diperuntukan untuk Permata, Kementerian Pendidikan, Tabika Kemas dan Tabika Perpaduan bagi mengukuhkan pendidikan awal kanak-kanak.

Beliau bagaimanapun tidak memberikan perincian jumlah bahagian yang diterima setiap badan terbabit.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.