Categories
NASIONAL

1MDB: Rafizi, Mahathir berkongsi pentas sama

KUALA LUMPUR 15 NOV: Isu 1Malaysia Development Berhad(1MDB) bakal menyaksikan mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bakal berkongsi pentas dengan Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR), Rafizi Ramli.

Forum anjuran National Oversight and Whistleblowers (NOW) itu akan diadakan, pada 19 November ini.

RafiziPengarah NOW, Akmal Nasir berkata, satu surat jemputan rasmi yang dihantar kepada kesemua ahli panel untuk mendapatkan maklum balas segera.

Katanya, forum itu terbuka kepada orang ramai yang akan diadakan di The Club@Bukit Utama, Petaling Jaya, pada jam 8.30 malam.

Hal itu rentetan pendedahan dokumen berkaitan dan percanggahan kenyataan daripada pihak Pakatan Rakyat (PR) dan kerajaan membabitkan isu 1MDB.

“NOW mengambil inisiatif untuk menganjurkan satu forum untuk mendapatkan penjelasan secara terbuka bagi rakyat memahami isu sebenar yang membelenggu 1MDB.

“Forum yang bertajuk ’1MDB: Negara Berhutang?’ ini akan dihadiri panel yang banyak mempersoalkan atau membincangkan isu 1MDB secara terbuka sebelum ini,” katanya yang dipetik dari Keadilan Daily.

Dr.-Mahathir-MohamedSebelum ini, satu rencana yang diterbitkan akhbar kewangan The Edge melaporkan bahawa hutang 1MDB berjumlah RM36 bilion pada tahun kewangan berakhir 31 Mac 2013 bakal meningkat kepada RM40 bilion bagi tahun ini.

Antara ahli panel yang dijemput adalah Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan; Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB, Mohd Hazem Rahman dan Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua.

“Jika boleh saya mengharapkan ahli panel dapat hadir atau paling tidak menghantar wakil ke forum ini,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.