Categories
NASIONAL

Anwar: Bukti DNA dalam kategori sains, tidak boleh dipolitikkan

PUTRAJAYA, 4 NOV: Bukti DNA yang dihujahkan dalam Mahkamah Persekutuan bagi kes Fitnah II adalah dalam kategori sains dan tidak boleh dipolitikkan oleh sebarang pihak, tegas Ketua Umum Parti Keadilan rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Anwar membidas ketua pasukan pendakwaan, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah yang mempolitikkan fakta berkenaan keputusan DNA pengadu, Mohd Saiful Bukhari Azlan dalam perbicaraan kes berkenaan.

Anwar berkata, DNA itu yang menentukan kesahihan fakta dalam kes berkenaan dan bukannya boleh dibuat perkara mainan oleh Shafee.

anwar mahkamah“DNA itu sains bukannya politik, jadi ada fakta, boleh jadi ada yang sahih dan ada yang tidak. Politik itu tidak akan membantu melainkan pihak hakim tertinggi terkeliru,” katanya yang dipetik dari Keadilan Daily.

Ditanya pandangan beliau berkenaan keputusan Mahkamah Rayuan yang mendengar perbicaraan kes itu dalam masa singkat sedangkan Mahkamah Persekutuan mengambil masa yang panjang untuk mendengar hujah dari peguam dan pendakwa raya, Anwar berkata,

“Hakim Mahkamah Persekutuan memberikan perhatian teliti terhadap hujah yang dikemukakan, berbeza dengan keputusan Mahkamah Rayuan sebelum ini,” katanya selepas selesai perbicaraan yang ditangguhkan semalam.

Perbicaraan rayuan kes Fitnah II yang memasuki hari ke-6 bersambung hari ini selepas bermula pada 28 Oktober lalu dan Shafee akan meneruskan hujah pada pagi ini yang dijangka tamat pada jam 11 pagi.

anwarPenggulungan hujah pasukan pembelaan pula akan berlangsung sejurus selepas itu dan perbicaraan dijangka tamat pada petang ini atau esok.

Semalam, Shafee dilapor media mempertahankan kredibiliti Saiful sebagai saksi.

Shafee juga memberitahu Mahkamah Persekutuan walaupun jika penangkapan Anwar menyalahi undang-undang dan cara polis mengambil sampel Anwar dari lokap melalui ‘tipu daya’ namun, katanya bukti DNA itu masih boleh diterima dengan memetik satu kes undang-undang di beberapa negara termasuk Malaysia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.