Categories
KENYATAAN MEDIA

Jom sertai himpunan bantah GST di KLCC 7 November

Oleh: Majlis Permuafakatan Mahasiswa Selangor (MPMS)

Selepas melakukan himpunan sulung pada awal tahun baharu 2014 yang mencatatkan partisipasi lebih kurang 10,000 orang dan menyertai Himpunan Bantah GST pada 1 Mei yang lalu, Gerakan Turun Kos Sara Hidup (TURUN) sekali lagi akan menganjurkan himpunan aman pada 7 November ini di sekitar kawasan KLCC  selepas solat Jumaat. Penganjuran himpunan ini dilihat bertepatan dengan realiti semasa negara ini yang bakal menghadapi pelaksanaan cukai GST pada tahun hadapan dan kenaikan harga bahan bakar yang diumumkan oleh perdana menteri baru-baru ini sekaligus rakyat terbanyak yang berpendapatan sederhana dan rendah mengalami tempiasnya kesan daripada dua faktor tersebut.
Kami menyokong pelaksanaan himpunan ini atas beberapa faktor. Pertama ialah himpunan ini adalah satu isyarat jelas kepada kepimpinan sedia ada bahawa rakyat Malaysia khususnya anak muda sudah terbeban dengan gunungan kos sara hidup yang menimbun. Natijah daripada kenaikan bahan api sebanyak 20 sen atas alasan ingin mengurangkan subsidi adalah suatu alasan yang tidak dapat diterima oleh kebanyakan rakyat.

Hal ini kerana kerajaan seringkali menggunakan alasan ‘rasionalisasi subsidi’ sebagai tiket untuk menghalalkan tindakan mereka dengan menaikkan bukan sahaja harga petrol, tetapi harga barang komoditi lain. Sedangkan peratus kenaikan pendapatan khususnya pekerja di sektor swasta tidak pernah dinaikkan malah dicatatkan antara yang terendah dengan negara lain menyebabkan mereka tiada pilihan lain selain terpaksa menelan pahit hakikat berada di tanah air sendiri yang kelihatan ‘gah’ di mata dunia, tetapi apa yang berlaku adalah sebaliknya.

Selain itu, golongan mahasiswa yang berada di kampus sama ada IPTA atau IPTS turut terkena tempias kesan daripada penjimatan subsidi oleh kerajaan. Sudahlah dengan kadar biasiswa atau pinjaman yang tidak berubah-ubah amaunnya dari dahulu, kini mereka terpaksa pula mengikat perut demi menjimatkan wang saku mereka. Ditambah pula dengan cadangan PTPTN supaya kadar pembiayaan bagi pelajar IPTA dan IPTS dikurangkan sebanyak 5 dan 15 peratus pastinya akan menyesakkan lagi alam kehidupan mereka di kampus.

Mungkin ada yang beranggapan bahawa biarlah mahasiswa pandai hidup dengan jumlah biaya yang diberikan dan tidak usah untuk mengeluh itu dan ini, namun perlu diingat bahawa segala kes jenayah yang melibatkan golongan ini berpunca daripada kesempitan hidup yang mereka hadapi sehingga terpaksa melakukan perkara yang ditegah oleh agama. Sewajarnya golongan yang berada di alam kampus ini perlu diberi tumpuan yang lebih oleh pihak pemerintah kerana mereka inilah cerminan kepada pelapis kepimpinan negara pada akan datang dan bantuan yang diberi bukannya hanya sekadar melepaskan batok di tangga sahaja.

Melalui penelitian pembentangan belanjawan 2015 oleh perdana menteri pada 17 Oktober lalu mendapati bahawa isi kandungan belanjawan seolah-olah tiada perubahan dengan belanjawan tahun sebelumnya.

Malah perincian bagi menangani masalah kos sara hidup yang dhadapi oleh golongan  penuntut di kampus ibarat fatamorgana di padang pasir. Hanya beberapa item yang masih dikekalkan untuk belanjawan 2015 seperti Bantuan Buku 1 Malaysia (BB1M) yang masih tidak berubah amaunnya, jumlah pembiayaan kerajaan untuk biasiswa JPA dan PTPTN serta ditambah pula dengan syarat minimum ujian MUET bagi kemasukan ke IPTA dan juga untuk bergraduasi.

Seolah-olah kerajaan ingin menunjukkan bahawa mereka masih lagi prihatin dengan kebajikan golongan ini. Harapan golongan ini untuk melihat suatu solusi dikemukakan oleh perdana menteri semasa pembentangan belanjawan tempoh hari tinggal harapan. Meskipun dibekalkan dengan baucar buku RM250, namun harga buku di pasaran rata-rata agak tinggi menyebabkan bantuan yang diberikan sekadar tinggal nama sahaja.

Tambahan pula, dengan penambahan jumlah graduan baharu yang baru sahaja menamatkan pengajian mereka di kebanyakan menara gading di negara ini pastinya tidak sedikit daripada mereka yang akan berfikir ribuan kali untuk menghadapi hakikat kehidupan di luar kampus yang lebih mencabar.

Graduan yang dibiayai pengajian mereka oleh PTPTN pasti akan menggaru kepala bagaimana untuk melunaskan hutang tersebut walhal mereka tiada punyai pekerjaan yang tetap, manakala yang baharu bekerja pula pasti akan berkira-kira dengan jumlah pendapatan mereka yang tidak setimpal dengan kuasa beli mereka lebih-lebih lagi bagi mereka yang menetap di bandar-bandar utama seperti Kuala Lumpur, Shah Alam dan Johor Bharu.

Belum dikira dari aspek kediaman yang selesa yang menjadi keperluan yang mustahak pada masa sekarang, boleh dicongak bahawa harga kebanyakan kediaman di kawasan sekitar Lembah Klang melebihi RM400,000 hingga RM500,000 sebuah. Bagi mereka yang ingin mendirikan rumah tangga pula tidak terlepas daripada cabaran ini, kos perbelanjaan perkahwinan yang tinggi serta kadar mas kahwin yang dikenakan mengikut tahap ‘pengajian’ masing-masing pastinya akan menyerabutkan minda.

Di samping itu, golongan anak muda yang terpelajar sudah muak dengan alasan demi alasan yang dikemukakan oleh sebahagian menteri apabila diajukan persoalan berkaitan dengan kenaikan itu dan ini.

Malah hujah yang diberikan oleh pak menteri tersebut seolah-olah menunjukkan bahawa mereka ini tiada bezanya dengan golongan yang tidak bersekolah meskipun terdapat di kalangan mereka yang mengaku mendapat GCPA 3.80 semasa di universiti. Hujah yang dangkal dan tidak melambangkan taraf keilmuan mereka telah memberi isyarat bahawa negara ini memerlukan pemimpin yang bercakap atas dasar ilmu dan bukannya berlandaskan nafsu politik sempit.

Berasaskan kepada hujah yang dibentangkan ini, maka kami mengambil keputusan untuk menyokong penganjuran himpunan ini dan menyeru kepada seluruh anak muda khususnya mahasiswa supaya turun beramai-ramai pada Jumaat ini untuk menyatakan ketidakpuasan dan kesengsaraan yang terpaksa dialami sepanjang pemerintahan kerajaan Barisan Nasional ini.

Semoga dengan penganjuran himpunan ini dapat membuka mata para pemimpin negara mengenai realiti kehidupan masyarakat di negara kita yang semakin dihimpit dengan asakan hutang negara yang menimbun dan kenaikan kos sara hidup yang melampau.

Leave a Reply

Your email address will not be published.