Categories
NASIONAL

Audit & Bank Negara patut siasat skandal dana 1MDB

SHAH ALAM 21 NOV: Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang diminta untuk melakukan audit terhadap skandal dana yang melibatkan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli berkata beliau akan menulis surat kepada Tan Sri Ambrin bagi tujuan itu.

1MDBKatanya, surat juga turut dihantar kepada Gabenor Bank Negara, Tan Sri Zeti Aziz untuk siasatan di bawah akta Anti Pengubahan Wang Haram.

Rafizi berkata, ia bagi menyiasat dana berjumlah RM7 bilion yang disimpan secara sulit di bank luar pesisir Kepulauan Cayman.

Katanya, sekiranya Bank Negara tidak mahu menyiasat perkara ini, beliau akan meminta bantuan kerajaan dari luar untuk menyiasat skandal berkenaan.

“Saya akan tunggu jawapan rasmi dengan Bank Negara Malaysia dahulu. Kalau kita dapat jawapan “copy paste” begini, kita akan bekerjasama dengan Singapura, Hong Kong dan Switzerland,”

“Sekiranya Bank Negara betul-betul tegas mengenai akta anti-penggubahan wang haram ini, bank negara sepatutnya mempunyai pernyataan maklumat mengenai aliran wang ini. Ini bukan jumlah sedikit tetapi RM7 bilion,” katanya dipetik Keadilan Daily.

Beliau berkata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menyalin bulat-bulat jawapan (copy paste) kepada soalan mengenai butiran lanjut tentang Syarikat yang berkait dengan 1MDB (Bridge Partner).

Najib katanya, memberi jawapan bahawa 1MDB memastikan fi dan perbelanjaan dinyatakan dengan betul di dalam penyata kewangan yang telah diaudit. Manakala maklumat lain yang dinyatakan dalam penyata kewangan adalah milik persendirian (proprietry) syarikat.

“Ini satu penghinaan yang besar kepada dewan apabila PM langsung tidak mahu menjawab dan “copy paste” jawapan,” katanya.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.