Categories
KENYATAAN MEDIA

Forum 1MDB tiada wakil kerajaan, satu forum lagi dianjurkan

Oleh: Akmal Nasir
Sukacita dimaklumkan National Oversight & Whitsleblowers (NOW) bersama Centre to Combat Corruption and Cronyism (C4) akan menganjurkan satu lagi forum berkenaan 1MDB bertajuk ‘1MDB: Kemanakah Wang Rakyat?’

Ini adalah rentatan daripada sambutan hebat terhadap forum yang kami anjurkan pada 19 Nov 2014 yang lepas. Terdapat ramai hadirin yang terpaksa berdiri dari awal sehingga akhir forum dan ada yang tidak masuk ke dalam dewan akibat terlalu penuh.

1MDBRakyat amat peka dan berminat untuk mendapat maklumat yang sahih berkenaan 1MDB maka satu lagi forum akan dianjurkan untuk membincangkan fakta dan isu berkenaan 1MDB. Forum akan dikendalikan dalam bahasa Melayu dan terbuka kepada orang ramai (masuk adalah percuma).

Butirannya adalah seperti berikut:-

Tarikh : Khamis, 27 November 2014
Masa : 830 malam – 1100 malam
Tempat : Menara MPAJ, Jalan Pandan Utama, Pandan Indah, Selangor 55100 Kuala Lumpur

Namun, kegagalan beberapa ahli panel yang dijemput untuk hadir pada forum yang lepas termasuk Y.B Timbalan Menteri Kewangan dan Ketua Pengarah Eksekutif 1MDB menyebabkan tiada penjelasan balas yang diberikan oleh pihak 1MDB.

Maka untuk forum kedua ini kami menjemput ahli-ahli parlimen, pimpinan muda daripada parti kerajaan untuk membentangkan hujah-hujah mereka. Senarai penuh ahli-ahli panel adalah seperti berikut:-

1. Yang Berhormat Datuk Wira Haji Ahmad bin Haji Hamzah
Ahli Parlimen Jasin

2. Yang Berhormat Tuan Mohamed Hanipa Bin Maidin
Ahli Parlimen Sepang

3. Yang Berhormat Tuan Tony Pua
Ahli Parlimen PJU

4. Yang Berhormat Tuan Haji Mohd Rafizi bin Ramli
Ahli Parlimen Pandan

5. Saudara Tan Keng Liang
Ketua Pemuda GERAKAN

6. Saudara Shahril Hamdan
EXCO Pemuda UMNO

Surat jemputan rasmi kepada ahli-ahli panel telah dihantar semalam (rujuk lampiran). Saya percaya forum sebegini adalah pentas yang terbaik untuk menjelaskan fakta-fakta berkaitan 1MDB kepada rakyat agar rakyat sentiasa mendapat penjelasan secara telus dan terbuka.

*Akmal Nasir adalah Pengarah National Oversight & Whistleblowers

Leave a Reply

Your email address will not be published.