Categories
NASIONAL

Ketua Audit Negara perlu dedah laporan penuh sambutan Hari Belia

SHAH ALAM, 12 NOV: Ketua Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat (PKR), Nik Nazmi Nik Ahmad menggesa Ketua Audit Negara, Tan Sri Datuk Ambrin Buang mendedahkan laporan audit penuh sambutan tahunan Hari Belia anjuran Kementerian Belia dan Sukan.

Nik Nazmi berkata, hal itu perlu kerana rakyat Malaysia khususnya golongan muda berhak mengetahui jika ada masalah atau kekurangan berkenaan cara wang pembayar cukai dibelanjakan.

“Kerajaan perlu memberikan justifikasi bagaimana acara ini yang kos cukup tinggi sangat memberikan manfaat dan dapat memperkuasa generasi muda di Malaysia,” tegasnya yang dipetik dari Keadilan Daily.

Himpunan-Jutaan-Belia-2012-590x330Terdahulu, Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar turut membuat gesaan sama berikutan peningkatan kos bagi sambutan program tahunan terbabit.

Kos bagi mengadakan sambutan itu didakwa meningkat daripada RM16 juta pada tahun 2011 kepada RM18.07 juta pada 2013.

Nik Nazmi turut mempersoalkan mengapa kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib Razak diihat mengeluarkan belanja besar dalam acara itu tetapi bersikap kurang peduli dalam perkara lebih penting seperti inisiatif pro generasi muda yang tidak memerlukan belanja besar.

nik nazmiBeliau berkata yang juga Exco Pendidikan,Pembangunan Modal Insan,Sains Teknologi dan Inovasi Selangor itu berkata, adalah lebih baik perbelanjaan keterlaluan berkenaan digunakan untuk keutamaan lain yang lebih penting seperti membiayai biasiswa pendidikan, pinjaman perniagaan dan kemudahan rumah mampu milik untuk generasi muda.

“Saya berharap Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin, melihat perkara ini secara serius,” katanya.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.