Categories
NASIONAL

MB: PR mampu selesai percanggahan pandangan secara bijak

Oleh: LIZAWATI MADFA

GOMBAK, 16 NOV: Dato’ Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali percaya percanggahan pandangan dalam konsensus Pakatan Rakyat (PR) mampu diselesaikan secara bijak.

Beliau yang juga Timbalan Presiden PKR berkata, PR juga semakin kukuh dalam politk tanah air walaupun terdapat keraian pandangan di antara parti komponen.

Katanya, setiap pandangan yang berbeza sentiasa dibincangkan dalam mesyuarat Majlis Presiden PR.

konvensyen pakatan (18)“Saya tidak lihat ketidakhadiran Presiden PAS ke mesyuarat sebagai satu isu besar dan percaya perkara ini boleh diselesaikan secara baik.

“Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan pimpinan PAS juga sudah beri komitmen sangat baik dalam PR sehingga kita dapat kejayaan dalam pilihan raya umum lalu,” katanya ketika ditanya berkenaan desakan DAP supaya Abdul Hadi dapat menghadiri mesyuarat Majlis Presiden PR.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng sebelum ini menegaskan kehadiran Abdul Hadi penting kerana hanya beliau boleh membuat keputusan penting untuk parti Islam itu.

MB Azmin AliBagaimanapun, Ketua Penerangan PAS, Datuk Mahfuz Omar mengingatkan Guan Eng bahawa DAP tidak boleh terlalu mendesak Abdul Hadi memandangkan ketidakhadirannya mempunyai alasan kukuh.

Katanya, Abdul Hadi ada alasan kesihatan yang tidak membenarkannya untuk menyertai mesyuarat PR.

Selain itu, Mahfuz menegaskan pimpinan PAS juga tidak pernah mencampuri urusan DAP termasuk memaksa Guan Eng untuk hadir ke Parlimen.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.