Categories
SELANGOR

BN dakwa PR tidak sepakat isu Timbalan Speaker

Oleh: AFEEQA AFEERA dan NAEEM RAFFI

SHAH ALAM, 2 DIS: Pakatan Rakyat (PR) tidak mempunyai kesepakatan berhubung isu pelantikan Timbalan Speaker II, Dewan Negeri Selangor (DNS) yang dituntut DAP, kata Ketua Pembangkang Selangor, Datuk Mohd Shamsudin Lias.

Beliau berkata, setakat ini tiada keperluan untuk mewujudkan jawatan baru itu memandangkan ia sudah disandang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dari PAS.

“Kalau begitu, sudah berkuranglah tugas Speaker dan Timbalan Speaker sebab dibahagi tiga dan ia akan membazirkan wang rakyat,” katanya, di sini, hari ini.

dnsShamsudin (BN-Sungai Burong) turut berpendapat isu itu perlu ditekankan ketika sesi pencalonan Timbalan Speaker jika DAP merasakan parti itu layak untuk menjawat jawatan berkenaan.

“Kenapa bila sudah kalah baru ingin wujudkan jawatan Timbalan Speaker II, nampak sebenarnya DAP nak jawatan itu.

“Kesimpulannya, saya nyatakan bahawa DAP tamak kuasa. Sudah ada Speaker daripada DAP, nak juga Timbalan Speaker, apa lagi dia nak,” katanya.

Terdahulu, Pengerusi DAP Selangor, Tony Pua berkata, parti itu akan tetap melobi supaya satu lagi jawatan Timbalan Speaker diwujudkan apabila jawatan berkenaan dimenangi PAS melalui undi rahsia yang dijalankan di DNS, baru-baru ini.

Beliau menyatakan hasrat parti itu adalah adil dan tidak keterlaluan ketika konvensyen DAP Selangor, pada 30 November lalu.

ng suee lim dns 04 jul 01DAP mencalonkan Ng Suee Lim untuk jawatan itu minggu lalu, namun jawatan tersebut dimenangi Shafie Ngah (PAS-Bangi) dengan 28 undi, manakala Suee Lim memperoleh 14 undi.

Kerusi Speaker DNS diduduki ADUN Subang Jaya, Hannah Yeoh dari DAP.

Sebelum ini, Suee Lim berkata, persetujuan baru di kalangan komponen PR perlu dicapai terlebih dahulu berhubung jawatan Timbalan Speaker II.

“Hanya perlu ubah enakmen. Itupun kalau persetujuan berhubungnya dicapai dalam kalangan komponen PR.

“Buat masa ini, kita belum ada sebarang mesyuarat. Akan datang mungkin selepas selesai sidang DNS,” katanya.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.