Categories
SELANGOR

PR usul mansuh Akta Hasutan, BN keluar sidang DNS

Oleh: NAEEM RAFFI

SHAH ALAM, 3 DIS: Dewan Negeri Selangor (DNS) yang bersidang hari ini meluluskan usul tergempar menggesa Kerajaan Pusat memansuhkan Akta Hasutan 1948.

Usul yang dibawa Lau Weng San (DAP-Kampung Tunku) itu disokong Saari Sungip (PAS-Hulu Kelang), Tiew Way Kang (DAP-Teratai) dan Ng Suee Lim (DAP-Sekinchan).

“Pendirian PM yang membelakangkan janjinya menunjukkan sikap hipokrit atau dalam bahasa Arab, ‘munafik’.

sidang dun 04“Respon parti komponen BN yang lain berkenaan pendirian terbaru Perdana Menteri itu sangat menarik, yang mana pemimpin MCA dan MIC berkata keputusan akta terpenting itu tidak pernah dibincangkan dalam kabinet,” katanya.

Weng San berkata demikian sebagai merujuk keputusan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang juga Presiden Umno untuk tidak memansuhkan akta hasutan ketika perhimpunan agung parti itu, baru-baru ini.

Sementara itu,  Saari Sungip yang pernah dua kali ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) menyifatkan Akta Hasutan berkenaan menindas dan menghalang rakyat bersuara.

“Ini adalah perjuangan rakyat menentang kezaliman, perjuangan untuk menjamin kebebasan bersuara. Sesungguhnya, negara ini tidak perlu akta yang kejam sebaliknya wujudkan akta yang mampu mewujudkan suasana harmoni,” katanya.

eliau turut memuji usul yang dibawa Weng San yang sifat konsisten beliau menentang akta yang zalim ini.

“Tahniah DUN Selangor yang merupakan dewan pertama yang membawa usul menentang dan berusaha memansuhkan Akta Hasutan ini,” katanya.

Sementara itu, Way Kang ketika membahaskan usul terbabit turut mempersoalkan sikap acuh tidak acuh Perdana Menteri terhadap suara rakyat yang inginkan akta itu dimansuhkan.

“Pengumuman Perdana Menteri untuk mengekalkan Akta Hasutan tempoh hari jelas membuktikan beliau seorang pembohong.

“Keputusan itu juga membuktikan kerajaan yang dapat sokongan minoriti pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 lalu memandang rendah kepada rakyat,” katanya.

Terdahulu, semua ADUN Barisan Nasional keluar dari sidang DNS ketika usul tergempar itu dibangkitkan.

Usul terbabit diluluskan sebulat suara tanpa sebarang bantahan.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.