Categories
SELANGOR

Elaun guru KAFA Selangor dijangka naik lagi tahun ini

Oleh: LIZAWATI MADFA

KAJANG, 29 JAN: Elaun guru Kelas al-Quran dan Fardu Ain (Kafa) di Selangor dijangka akan dinaikkan lagi tahun ini.

Exco Hal Ehwal Islam, Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi berkata, kajian berhubung perkara berkenaan sudah siap dan akan dibentangkan dalam Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) dalam masa terdekat.

Multaqa imam, ajk, takmir, guru kafa di KUIS (1)“Kita akan melihat beberapa justifikasi yang akan dipertimbangkan untuk dibentangkan dalam bentuk cadangan dalam MMKN seminggu dua lagi.

“Buat masa ini, kita memberi tumpuan bagaimana dapat memberi lebih faedah kepada guru Kafa ini,” katanya.

Terdahulu, beliau menyempurnakan perasmian penutup Majlis Multaqa Imam, Ahli Jawatankuasa Masjid, Guru Kafa dan Guru Takmir Peringkat Negeri Selangor 2015 di Kolej Universiti Islam Selangor (Kuis), di sini, hari ini.

Multaqa imam, ajk, takmir, guru kafa di KUIS (9)Hadir sama Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom; Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Datuk Othman Mustapha dan Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor (Mais), Datuk Mohamad Adzib Mohd Isa.

Sebelum ini, gaji guru Kafa dinaikkan dari RM738.30 kepada RM1000 dan elaun penyelia Kafa, dari RM1112.00 kepada RM1500.

Kerajaan Negeri sekali lagi mengumumkan kenaikan gaji guru Kafa dari RM1000 kepada RM1300 dengan meluluskan tambahan elaun RM300.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.