Categories
SELANGOR

45 usahawan asnaf terima lori bergerak RM55,000

Oleh: SYASYA SUFIAN

SHAH ALAM, 12 MAC: Seramai 45 orang usahawan asnaf fakir dan miskin membabitkan sembilan daerah menerima bantuan lori bergerak bernilai RM55,000 setiap satu dari Lembaga Zakat Selangor (LZS).

Pemberian itu adalah satu usaha LZS membangunkan asnaf fakir dan miskin yang berpotensi dalam perniagaan bukan hanya dari segi kewangan tetapi turut dibekalkan dengan kursus juga latihan supaya dapat meningkatkan keusahawanan dalam kalangan mereka.

mohd naim bin hamzah48Peniaga, Mohd Naim Hamzah, 48, berkata dia kini mampu menyara keluarga dan keluar dari kepompong kemiskinan dengan bantuan lori bergerak daripada LZS itu.

“Saya bersyukur LZS menyumbang lori bergerak untuk memudahkan saya berniaga dan mengembangkan lagi perniagaan sedia ada.

“Terima kasih kepada LZS dan MAIS kerana memberi peluang kepada saya untuk keluar daripada golongan asnaf,” katanya kepada Selangor Kini, di sini, hari ini

Peniaga makanan, Siti Mariam Mohamat, 44, berkata pelbagai pekerjaan yang dia usahakan untuk menyara enam orang anaknya yang masih bersekolah.

siti mariam by mohammad“Alhamdulillah, saya sangat berterima kasih terutama kepada pembayar zakat dan LZS yang banyak membantu dalam mengubah hidup kami sekeluarga berbanding dahulu.

“Sumbangan lori bergerak ini sangat membantu saya sekeluarga untuk berusaha pergi lebih jauh dalam meningkatkan pendapatan,” katanya.

Katanya, asnaf yang terlibat dapat bergerak lebih jauh untuk melebarkan perniagaan mereka melalui penyerahan bantuan zakat berkenaan.

IMG_6144Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif LZS, Hussin Mohd Ali berkata, LZS sentiasa usaha melaksana penambahbaikan melalui perbincangan bersama seluruh anggota kerja, selain kerjasama ejen untuk memastikan agihan itu sampai kepada penerima.

“Saya menyeru kepada semua masyarakat untuk memberikan sokongan kepada peniaga usahawan mobil ini supaya terus berkembang dan kekal dalam perniagaan mereka,” katanya.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.