Categories
SELANGOR

MB: PR1MA perlu patuh dasar Kerajaan Negeri

Oleh: AFIX REDZUAN

KLANG, 18 APR: Dato’ Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali menafikan Kerajaan Negeri enggan memberi tanah untuk pembangunan Perumahan Rakyat 1 Malaysia (PR1MA) yang diperkenalkan Kerajaan Persekutuan.

Katanya, Kerajaan Negeri sedia bekerjasama untuk sebarang projek pembangunan rumah mampu milik dengan syarat PR1MA perlu mematuhi dasar dan garis panduan yang ditetapkan.

“Itu tidak betul (tidak mahu beri tanah) . Beri bukti kita tolak permohonan PR1MA.

Shuaib - 22“Masalahnya, PR1MA membangunkan rumah terlalu mahal untuk rakyat iaitu RM400,000. Itu rumah mampu tengok,” katanya selepas Majlis pecah tanah Karya Residensi, di Kampung Jawa, hari ini.

Mohamed Azmin berkata, beberapa syarikat swasta tidak berhadapan masalah untuk menjalin kerjasama dengan Kerajaan Negeri bagi membangunkan rumah mampu milik sebelum ini.

Katanya, setakat ini PR1MA tidak menunjukkan sebarang kejayaan dan hanya membeli projek daripada pemaju swasta menyebabkan harga rumah terlalu mahal.

Shuaib - 04“Kelebihan Kerajaan Negeri iaitu kita ada bank tanah yang besar. Sebab itu kos tanah minimal dan boleh membangunkan rumah mampu milik berkualiti dengan penyertaan syarikat swasta.

“Kalau PR1MA mahu terlibat dengan Kerajaan Negeri, maka harus patuh pada dasar ditetapkan. Kalau Sime Darby Property, IJM Land dan WCT Holdings Berhad boleh kenapa PR1MA mengambil pendirian untuk tidak patuh dengan garis pandauan dan dasar Kerajaan Negeri?

“Kita tidak benarkan rumah mampu milik terlalu mahal kerana membebankan rakyat atas faktor GST dan kos sara yang hidup tinggi,” katanya.

-NFN

Leave a Reply

Your email address will not be published.