Categories
SELANGOR

Bas percuma diperluas hingga Ampang Jaya, Selayang & Kajang

Oleh : AFEEQA AFEERA

SHAH ALAM, 4 MEI : Perkhidmatan bas percuma untuk kemudahan rakyat ditumpukan di kawasan bandar sebagai usaha memperkasa pengangkutan awam di negeri itu.

Exco Pelaburan, Perindustrian IKS dan Perdagangan dan Pengangkutan, Datuk Teng Chang Khim, berkata kawasan penumpuan masa kini adalah di Shah Alam, Klang dan Subang Jaya.

bas komunitiKatanya Kerajaan Negeri kini dalam proses rundingan untuk mendapatkan harga terbaik bagi pelaksanaan perkhidmatan itu.

“Petaling Jaya sudah mulakan perkhidmatan ini dengan baik begitu juga di Shah Alam tetapi kita perluaskan lagi.

“Tetapi disebabkan kekangan bajet, maka buat masa ini kita bercadang untuk perluaskan di Shah Alam dan mulakan servis di Klang dan Subang Jaya,” katanya kepada Selangor Kini.

Chang Khim berkata Kerajaan Negeri turut bercadang memperluaskan perkhidmatan bas percuma ini di Ampang Jaya, Selayang dan Kajang.

Katanya bagi merealisasikan hasrat ini, pihak berkuasa tempatan (PBT) perlu bersedia memperuntukkan sejumlah dana di samping mendapat tajaan daripada syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

“PBT perlu bantu dari segi dana supaya kita boleh mulakan program ini dengan cepat supaya rakyat dapat merasai kemudahan pengangkutan awam percuma.

” Kita juga mulakan kajian mengenai perkara ini untuk lihat segala aspek sebelum ia diperluaskan di kawasan lain,” katanya lagi.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.