Categories
NASIONAL

Majikan jangan mudah tindas wanita

Oleh: LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 30 JUN: Pengalaman diberhentikan kerja kerana mengandung meninggalkan trauma kepada bekas Guru Sandaran Tidak Terlatih (GSTT), Noorfadilla Ahmad Saikin.

Noorfadilla, 32, yang kini mengusahakan perniagaan pastri secara atas talian berkata, cubaan mendapatkan pekerjaan selepas tragedi itu juga tidak manis.

“Saya rasa fobia, diskriminasi itu berlaku di mana-mana. Wanita sering ditanya berkenaan status perancangan untuk dapat anak dan sewaktu dengannya.

“Bukan saya sahaja, rakan wanita lain turut mengalami situasi sama, saya sudah serik,” kata ibu kepada empat anak ini kepada Selangor Kini.

IMG-20150630-WA0001Menariknya, hari ini genap enam tahun usia anak yang dikandungnya ketika diberhentikan kerja, pada 2008.

Terdahulu, Noorfadilla menghadiri perbicaraan kes rayuan Kerajaan Persekutuan untuk tidak membayar ganti rugi terhadapnya di Mahkamah Tinggi Shah Alam, di sini, pagi tadi.

Pada November 2014, mahkamah sama memutuskan Noorfadilla menang RM300,000 membabitkan pampasan daripada pihak kerajaan.

Pada Mei 2010, Noorfadilla menerusi peguamnya memfailkan saman pemula selepas pelantikannya sebagai guru sandaran tidak terlatih ditarik balik apabila beliau mengaku hamil.

Beliau pada ketika itu menamakan tiga Pegawai Pelajaran Daerah Hulu Langat, Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia, Menteri Pelajaran Malaysia dan Kerajaan Malaysia sebagai defendan.

bn putrajayaBerdasarkan afidavit, Noorfadilla menghadiri temuduga jawatanitu pada 12 Januari 2009 sehingga berjaya mendapat tawaran melaluii khidmat pesanan ringkas (SMS).

Beliau kemudian diminta hadir untuk mendapatkan memo penempatan sekolah dan ditugaskan di Sekolah Menengah Kebangsaan Tinggi Kajang dengan gaji RM1,500 sebulan.

Bagaimanapun, memo  itu ditarik serta-merta dengan alasan wanita mengandung tidak boleh dilantik menjadi guru sandaran.

Kes itu kemudian dibawa ke Mahkamah Tinggi Shah Alam dan Hakim Zaleha Yusof pada Julai 2011 memutuskan Noorfadilla berhak mendapat jawatan itu seperti dinyatakan dalam perlembagaan.

Sehubungan itu, Noorfadilla berkata, tindakannya turun naik mahkamah demi memperjuangkan hak wanita secara hakiki.

“Selama ini dilaungkan wanita dilayan sama seperti lelaki. Hakikatnya, diskriminasi gender berlaku meluas dalam sektor pekerjaan termasuk soal pemakaian, status dan hal anak.

“Diharap wanita luar sana lebih tahu hak mereka. Begitu juga majikan, janganlah lagi menindas wanita,” katanya.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.