Categories
SELANGOR

Skim Dana-Sel ditambah RM10 juta

Oleh: SYASYA SUFIAN

SHAH ALAM, 9 JUL: Peruntukan Skim Dana-Sel RM10 juta akan ditingkatkan kepada RM20 juta untuk membantu rakyat memiliki rumah mampu milik.

Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Kehidupan Bandar, Datuk Iskandar Abdul Samad, berkata Dana-Sel diwujudkan untuk membantu pembeli yang menghadapi kesukaran mendapatkan pinjaman bank bagi memiliki rumah pangsa kos rendah.

yb iskandar 1“Melalui skim ini, Kerajaan Negeri akan membeli rumah dan disewakan kepada rakyat yang tidak diluluskan pinjaman bank dalam tempoh sehingga mereka layak membuat pinjaman. Kerajaan Negeri akan menjual pada penyewa dengan menolak kos sewa yang sudah dibayar.

“Skim ini juga terbuka kepada golongan belia yang berhasrat memiliki rumah mampu milik dan menepati syarat dan kelayakan memohon,” katanya kepada Selangor Kini.

Iskandar berkata, bagaimanapun peruntukan yang diberi Kerajaan Negeri masih tidak mencukupi dan kemampuan juga terhad.

“Seharusnya, Kerajaan Persekutuan perlu ada inisiatif memikirkan cara berkesan dalam porjek perumahan kerana mereka mempunyai dana lebih besar untuk membantu rakyat kerana harga rumah semakin tinggi,” katanya.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.