Categories
SELANGOR

Laman web Jabatan Mufti kurang menarik, hanya 300 pengunjung sehari

Oleh : AFEEQA AFEERA

SHAH ALAM, 5 NOV : Laman sesawang Jabatan Mufti Selangor perlu dinaik taraf dengan melengkapkan fatwa terperinci berkenaan sesuatu isu.

Sallehen Mukhyi (PAS-Sabak) berkata, masyarakat perlu dilengkapi fatwa terbaru sebagai panduan sebelum sesuatu ‘wabak’ tersebar di negeri ini.

sallehin dun 02 jul 01“Sebelum sesuatu isu masuk, kita sepatutnya sudah memberi gambaran atau fatwa, contoh rokok elektronik vape yang sepatutnya diketahui hukumnya.

“Kita tidak mahu bila masyarakat Selangor sudah terlibat baru hendak keluar fatwa, Jabatan Mufti perlu bekerjasama dengan tenaga pakar untuk pantau perkara ini,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan Pembangunan di Dewan Negeri Selangor (DNS), hari ini.

Pada masa sama, Sallehen turut mencadangkan supaya soal jawab berkenaan ibadah diklasifikasikan secara teratur bagi memudahkan masyarakat mendapat maklumat.

Beliau juga menegur penampilan kurang menarik laman sesawang itu dalam memaparkan isu hingga ia hanya dilawati kira-kira 300 pengunjung sehari.

WEB MUFTI“Jabatan Mufti perlu mempunyai pakar untuk mengendali setiap kolum terutama dalam soal jawab supaya ia boleh menjadi rujukan pengunjung.

“Saya juga berharap penambahbaikan akan mampu menarik sekurang-kurangnya dua peratus daripada masyarakat Islam di Selangor untuk mengunjungi laman sesawang itu,” katanya.

Menjawab cadangan itu, Exco Hal Ehwal Agama Islam, Datuk Dr Yunus Hairi, berkata Jabatan Mufti Selangor berusaha memperkasa informasi melalui program turun padang.

Beliau berkata, risalah berkenaan isu penting seperti fatwa dan ajaran sesat turut giat diedarkan kepada masyarakat dan menerima respon positif.

“Secara umum masyarakat hari ini perlu mendapat penjelasan lebih lanjut berkenaan sesuatu itu dan antara usaha kita adalah turun berjumpa masyarakat melibatkan semua agensi,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.