Categories
BERITA UTAMA SELANGOR

MDKS sedia premis baru, prihatin status OKU

OLEH ERMIZI MUHAMAD

SHAH ALAM, 27 JULAI: Majlis Daerah Kuala Selangor (MDKS) sedia menawarkan premis perniagaan baru kepada peniaga tempatan, R Jayesury yang diarahkan berpindah bagi memberi laluan kepada projek pelebaran jalan di atas tapak perniagaannya.

Yang Dipertuanya, Noraini Roslan, berkata keputusan itu dibuat selaras keprihatinan MDKS berhubung status Orang Kelainan Upaya (OKU) yang dimiliki suami beliau.

“MDKS pernah memberikan permit bangunan sementara berukuran 10×10 kaki dan lesen perniagaan kepada R Jayesury untuk menjalankan perniagaan, pada tahun 2010 sahaja.

MDKS Noraini“Apabila kawasan itu diperlukan bagi kepentingan awam, maka pendudukan tanah kerajaan itu perlu dihentikan,” katanya dalam kenyataan.

Sebelum ini, R Jayesury hadir menyerahkan memorandum kepada Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri bagi membantah keputusan perpindahan itu.

R Jayesury memulakan perniagaannya di atas tapak bangunan laluan persekutuan B 54, Jalan Kuala Selangor sejak 2010 menerusi permit lesen yang dikeluarkan MDKS.

Bagaimanapun, kata Noraini, permit itu dibatalkan selepas Pejabat Tanah dan Daerah Kuala Selangor menghantar notis perpindahan.

“Pembatalan permit bangunan sementara tertakluk di dalam syarat permohonan iaitu MDKS berhak menarik balik permit peniaga.

“Malah, MDKS juga berhak untuk membatalkan kelulusan permit bangunan sementara pada bila-bila masa tanpa sebarang pembayaran ganti rugi,” katanya.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.