Categories
SELANGOR

PGSM tiada masalah perbicaraan malam mahkamah syariah

SHAH ALAM 26 JULAI: Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM) tiada masalah berhubung pengumuman Ketua Hakim Syarie Selangor, Dato’ Dr Mohd Na’im Mokhtar memulakan sesi perbicaraan sebelah malam di Mahkamah Syariah Selangor.

Presiden Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM), Tuan Musa Awang, berkata ia kerana sesi perbicaraan pada sebelah malam dibuat dua kali sahaja dalam sebulan.

“Ia tidak menjadi kesukaran kepada para peguam syarie yang beramal di negeri tersebut.

PGSM“Cuma PGSM berharap agar penentuan bicara malam ini pilihan kepada pihak peguam, yakni persetujuan pihak-pihak dan peguam syarie, dan ia bukanlah dijadikan suatu kemestian,” katanya dalam kenyataan media.

Beliau berkata PGSM juga berharap hari perbicaraan diadakan pada Jumaat kerana pada masa kini banyak diadakan mesyuarat jabatan yang mana perbicaraan tidak dijalankan.

“PGSM berharap seluruh Peguam Syarie di Selangor menyambut baik dan berlapang dada dengan pengumuman tersebut yang bertujuan mengurangkan bilangan kes tertunggak.

“Di samping membantu pihak sukar untuk hadir pada sebelah siang atau sukar mendapatkan cuti untuk menghadiri prosiding di mahkamah syariah,” katanya.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.