Categories
SELANGOR

175 usahawan disasar keluar kategori asnaf

OLEH NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 16 OGOS: Seramai 175 usahawan disasarkan keluar daripada kategori asnaf dan fakir miskin, tahun ini.

Pengerusi Teraju Ekonomi Asnaf (TERAS) merangkap ahli jawatankuasa operasi agihan Zakat, Datuk Ibrahim Md Yusof, berkata jumlah itu daripada keseluruhan 500 usahawan asnaf di Selangor.

Katanya, tahun lalu, seramai 173 usahawan berjaya dibentuk menerusi pakej bantuan ekonomi daripada Lembaga Zakat Selangor (LZS).

“Tahun ini kita jangkakan 150 usahawan. Di peringkat TERAS, kita mendidik mereka dan memberi latihan kepada mereka sehingga mereka berjaya meningkatkan pendapatan.

“Apabila berjaya, mereka ini juga mampu membayar zakat sekaligus keluar daripada kategori asnaf dan fakir miskin,” katanya selepas merasmikan program Transformasi Usahawan Asnaf (TUAS) 2016 di Pusat Konvensyen Shah Alam, di sini.

Ibrahim berkata pihaknya turut memperkenalkan agensi yang besar untuk golongan ini mempertingkatkan perniagaan mereka selepas diberi latihan dan bimbingan.

Dalam program terbabit, seramai 300 usahawan asnaf berhimpun bersempena dengan program TUAS.

IMG_0378 aProgram terbabit menyasarkan usahawan asnaf zakat yang menerima bantuan ekonomi LZS dan berpotensi untuk keluar dari kategori asnaf.

Selain menyuntik motivasi dalam kalangan usahawan asnaf, ia turut menjadi platform untuk usahawan membina jaringan perniagaan lebih luas di samping memberi pendedahan berkenaan peluang pembiayaan kewangan dan pengembangan perniagaan dari agensi lain.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.