Categories
SELANGOR

ABIM saran wujud jawatankuasa khas tangani isu agama

OLEH SYASYA SUFIAN

SHAH ALAM, 23 OGOS: Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) menyarankan Kerajaan Negeri menubuhkan jawatankuasa khas sebagai perunding bagi membantu menyelesaikan hal berkaitan sensitiviti antara agama.

Presiden ABIM, Mohamad Raimi Abdul Rahim, berkata jawatankuasa tersebut bakal menjadi landasan pemimpin dan pertubuhan agama untuk berbincang serta mencari persefahaman jika timbul isu berkaitan agama.

“Usaha ini memudahkan Kerajaan Negeri menangani isu sensitif dan dapat mencari persefahaman melalui sesi dialog atau perbincangan.

“Kerajaan Negeri juga disaran turut duduk bersama memberi dan menerima pandangan serta saranan daripada ahli jawatakuasa dalam menyelesaikan sebarang isu,”katanya ketika dihubungi SelangorKini, di sini, hari ini.

ABIM-RAIMI-300x236Raimi menjelaskan, terdapat pelbagai isu sensitif membabitkan agama perlu diselesaikan dengan bijak supaya tidak timbul sebarang kekecohan yang boleh menjejaskan keamanan negara.

“Jawatankuasa ini bertindak sebagai satu inisatif dalam usaha mewujudkan persefahaman serta perpaduan antara kaum dan agama.

“Selain itu, orang bukan Islam dan badan bukan kerajaan harus diberi peluang menyertai sesi dialog dalam memberikan pandangan sekiranya wujud konflik,” katanya.

-nR-

Leave a Reply

Your email address will not be published.