Categories
SELANGOR

Sekolah didakwa minta pelajar sedekah kertas A4

OLEH NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 30 OGOS: Seorang ibu terkejut apabila mendapati anaknya membeli satu ‘rim’ kertas bersaiz A4 setiap seorang untuk disedekahkan kepada pihak sekolah.

Ibu terbabit, Sharifah Mohd Jahaya dalam satu catatan di Facebook berkata, anaknya memaklumkan arahan itu dibuat ekoran pihak sekolah tidak mampu menyediakan kertas untuk digunakan dalam peperiksaan.

“Saya bawa anak ke Tesco dan mereka beli kertas A4 seorang satu rim, lalu saya bertanya untuk apa dan mereka menjawab ia untuk disedekahkan kepada sekolah bagi tujuan peperiksaan.

“Setiap pelajar perlu sedekah satu rim kerana sekolah tiada duit untuk membeli kertas,” tulisnya.

Dalam posting itu, Sharifah turut mengingatkan pemimpin kerajaan supaya lebih prihatin terhadap isu terbabit dan tidak melakukan pembaziran dana rakyat sesuka hati.

“Teruk betul kewangan kerajaan, jika begini keadaan sekolah tidak perlu ada peperiksaan kerana ekonomi negara teruk.

kertas a4“Minta pihak bertanggungjawab prihatin terhadap masalah kewangan negara. Jangan syok habis duit rakyat untuk kepentingan diri sendiri. Apa nak jadi ni?” soalnya.

Perkara sama turut dikongsi beberapa pengguna Facebook lain iaitu Rusazian Rusdi dan Rosidah Osman yang berkata masalah terbabit membelenggu anak-anak mereka.

“Sudah lama ada sekolah terpaksa minta dengan ibu bapa. Memalukan,” katanya.

-AA-