Categories
SELANGOR

SITEC rancak kelas e-commerce, tingkat pendapatan peniaga

OLEH NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 15 OGOS: Majlis Teknologi Informasi dan E-Dagang Selangor (SITEC) komited menganjurkan lebih banyak kelas e-commerce kepada peniaga dalam meningkatkan pengetahuan dan jumlah produk.

Ketua Eksekutif SITEC, Yong Kai Ping, berkata usaha membimbing industri kecil dan sederhana (IKS) itu bertujuan meningkatkan mutu perkhidmatan antara penjual dan pengguna sekali gus melonjakkan pendapatan.

“Pelan jangka masa panjang SITEC, kita mahu menganjurkan lebih banyak kelas e-commerce untuk meningkatkan pengetahuan tentang perkara itu.

“SITEC komited membimbing peniaga untuk mereka meningkatkan jumlah produk,” katanya kepada SelangorKini.

SITEC 2Kai Ping berkata, SITEC turut mengadakan lawatan ke Taipei, Taiwan bagi memupuk penjualan ‘Cross-Border-Trading’.

SITEC yang ditubuhkan sejak Jun 2016 berjaya menganjurkan 90 Kelas e-commerce untuk menyebarkan pengetahuan sistematik tentang e-commerce yang ditujukan kepada IKS atau ‘Brick’ serta ‘Mortar shop’ kepada penjual online.

“Kelas e-commerce menerima sambutan memberangsang dengan purata kedatangan kelas amat memberangsangkan sehinggga kelas disertai oleh 100 orang secara amnya setiap kali diadakan.

“SITEC berjaya membimbing IKS sebanyak 190 dalam masa 13 bulan dan mencatatkan hasil jualan sebanyak 1.3 Juta ringgit,” katanya.

-nR-

Leave a Reply

Your email address will not be published.