Categories
SELANGOR

TVET bakal tingkat pekerja mahir di Selangor

OLEH SYASYA SUFIAN

SHAH ALAM, 16 OGOS: Sebanyak RM10 juta peruntukan diperlukan untuk melaksanakan usaha penambahbaikan Pendidikan dan Program Modal Insan melalui program Teknikal dan Vokasioanl (TVET) bagi meningkatkan tenaga kerja mahir di Selangor.

Timbalan Naib Canselor UNISEL, Prof Dr Mokhtar Abdullah, berkata persediaan perlu dipertingkatkan daripada segi pengetahuan dan kemahiran yang sesuai kepada golongan belia serta meningkatkan bilangan pelajar bagi aliran TVET.

“Kita memerlukan institusi yang dapat menampung sekurang-kurangnya 4,000 pelajar tetapi kapasiti kampus Inpens terhad kepada 600 pelajar sahaja.

Kampus-UNISEL-604x270“Disarankan Kerajaan Negeri meminjam kepada Inspen untuk menggunapakai aset seperti bangunan, tanah dan fasiliti di setiap daerah bagi tujuan mewujudkan lebih banyak pusat latihan,” katanya ketika Perbincangan Meja Bulat Belanjawan 2017 di Shah Alam Convention Center, di sini, hari ini.

Selain itu, katanya, terdapat beberapa projek lain yang dicadangkan antaranya penyediaan Blueprint & Roadmap 2017 hingga 2020 TVET di Selangor dan penambahbaikan peralatan dalam progran kerjasama Akademia Industri TVET di antara UNISEL dan Inpens.

“Kita juga bercadang melaksanakan program ‘Smart Education Using MOOC Platform’ untuk pembelajaran kemahiran teknikal dan vokasional serta program STEM berteraskan Al-Quran (Q-STEM) bagi sekolah di bawah Kerajaan Negeri.

“Itu antara beberapa projek yang kita percaya berpotensi memperkasakan pelaksanaan TVET di Selangor,” katanya.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.