Categories
NASIONAL

Azmin optimis, laksana 5 tuntutan bekas tentera

OLEH ERMIZI MUHAMAD

SHAH ALAM, 17 SEPT : Lima tuntutan (T5P) oleh Pertubuhan Prihatin Bekas Anggota Keselamatan Malaysia (PAHLAWAN) mampu direalisasikan sekiranya Pakatan diberi mandat mentadbir Putrajaya pada Pilihan Raya Umum 14, depan.

Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali berkata, bidang kuasa Kerajaan Selangor adalah terhad untuk melaksanakan keperluan itu.

“Saya tidak boleh mewakili Kerajaan Persekutuan untuk beri jaminan itu, mungkin November saya boleh, jika kita tawan Putrajaya,” katanya.

Beliau berkata demikian sebagai menjawab pertanyaan Presiden PAHLAWAN, Asri Buang pada forum Malaysia Baru bersama Dato’ Menteri Besar, di Muzium Sultan Alam Shah, di sini, petang semalam.

IMG_20170916_165501Sebelum ini, PAHLAWAN menuntut Kerajaan Persekutuan memberi tumpuan terhadap aspek kebajikan dan mengiktiraf jasa veteran tentera yang berkorban mempertahankan negara.

Asri Buang berkata, Kerajaan Persekutuan gagal melaksanakan tuntutan berkenaan walaupun pelbagai memorandum sudah dihantar kepada Putrajaya.

“Hinggakan ada antara pesara ini yang menerima bantuan sekadar RM200 sahaja walaupun mengalami kecacatan seperti hilang anggota badan,” katanya.

Hasil semakan SelangorKini, lima tuntutan itu adalah ;

* Menuntut kenaikan pencen pesara veteran tentera selaras kenaikan gaji semasa

* Menuntut kerajaan memberi imbuhan RM6,000‎ setahun kepada veteran yang tidak berpencen.

* Hak mewariskan pencen veteran pesara kepada waris terdekat selepas kematian pesara terutama isteri yang dinikahi selepas tamat perkhidmatan manakala kelayakan pencen terbitan harus untuk sepanjang hayat.

* Menuntut penyeragaman pencen, pencen hilang upaya (PHU) dan ex-gratia untuk semua veteran tentera hilang upaya (VTHU), perang tanpa mengira tahun akhir perkhidmatan.

* Menuntut kerajaan menyediakan sebidang tanah (atau rumah mampu milik / rumah kos rendah) kepada veteran tentera selepas persaraan.

=EZY=