Categories
RENCANA

Program Khas Peduli Siswa bantu biayai pelajaran

OLEH LIZAWATI MADFA

Kerajaan Negeri tidak berdiam diri apabila Belanjawan Persekutuan 2017 memotong peruntukan sektor pendidikan tinggi dari RM13.38 bilion pada 2016 kepada RM12.13 bilion.

Pada Belanjawan 2017, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali pantas mengumumkan sejumlah RM10 juta peruntukan bagi membiayai pengajian anak Selangor menerusi Program Khas Peduli Siswa.

Ia menawarkan pinjaman pelajaran dalam bentuk boleh ubah berdasarkan prestasi kecemerlangan akademik pencapaian Prestasi Nilai Gred Kumulatif (PNGK) akhir pelajar Institusi Pengajian Tinggi Awam.

Ia termasuk pelajar di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Universiti Teknologi Mara (UiTM) bagi kampus Shah Alam, Puncak Alam dan Puncak Perdana.

Tanpa mengira sempadan, delegasi Kerajaan Negeri ketuai Mohamed Azmin turut berlepas ke Maghribi, Jordan dan Mesir bagi menyampaikan sumbangan Peduli Siswa kepada anak Selangor di sana, pada April lalu.

Kunjungan istimewa itu menyaksikan seramai 40 anak Selangor yang menyambung pengajian di Timur Tengah itu, masing-masing menerima RM3,000.

“Kita naikkan kepada RM3,000 daripada RM2,500 bagi menampung keperluan pelajar yang terkesan dengan ekonomi parah selain pemotongan bajet oleh Kerajaan Persekutuan,” katanya ketika pertemuan dengan pelajar berkenaan.

Kadar pembayaran balik ditentukan menerusi pencapaian PNGK akhir pelajar.

Pelajar peringkat diploma dan ijazah sarjana dengan PNGK 3.75 hingga 4.00 menerima 100 peratus pengecualian pembayaran.

Pelajar dengan PNGK 3.50 hingga 3.74 menerima 50 peratus pengurangan, 3.20 hingga 3.49 (25 peratus) dan 3.19 dan ke bawah perlu membayar penuh.

Bagi pelajar ijazah perubatan, mereka hanya perlu lulus untuk menerima 100 peratus pengecualian pembayaran.

Sesi pertama 2017 dibuka pada Februari lalu, manakala sesi kedua dibuka pada Ogos lalu dan pemohon kini boleh menyemak status permohonan di laman web rasmi Tabung Kumpulan Wang Biasiswa Negeri Selangor.

=EZY=