Categories
PENDIDIKAN SELANGOR

INPENS perkenal kursus baru penyemburan cat automotif

OLEH AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 22 NOV: Kolej Antarabangsa Inpens (INPENS) memperkenalkan kursus baru penyemburan cat automotif di bawah Sektor Teknologi Automotif dengan pengambilan pertama dilakukan pada sesi Januari 2018.

Eksekutif Komunikasi Korporat, Nur ‘Adnin Syamil Halik Bassah berkata, tempoh kursus adalah selama enam bulan yang akan menganugerahkan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 1.

“Sebelum ini dalam Sektor Teknologi Automotif terdapat bidang servis selepas jualan. Semburan cat ini merupakan bidang baru yang akan diperkenalkan INPENS.

“Ambilan ini adalah terhad kepada kuota 25 orang pelajar sahaja,” katanya.

Menurutnya, bidang ini akan membuka peluang untuk lepasan mahasiswa membuka perniagaan sendiri selain bekerja dalam industri automitif sedia ada.

Anak-anak Negeri Selangor yang berusia 17 tahun ke atas terutamanya lepasan SPM 2016 dan 2017 adalah dialu-alukan untuk memohon.

Katanya, pelajar yang berkelayakan juga boleh memohon Program Tajaan Kemahiran Teknikal Negeri Selangor yang akan membiayai kos pengajian, makan minum dan penginapan.

Dalam Belanjawan 2018, Kerajaan Negeri mengumumkan peruntukan RM5 juta bagi membiayai Program Tajaan Kemahiran Teknikal Negeri Selangor.

=EZY=