Categories
SELANGOR

Geran RM3.3 juta untuk 54 projek pembangunan pertanian di Kuala Selangor

OLEH SABIRAH AZIZ

KUALA SELANGOR, 23 MAC: Sejumlah RM3.3 juta geran diberikan kepada 54 projek pembangunan pertanian, di daerah Kuala Selangor.

Exco Infrastruktur, Kemudahan Awam, Permodenan dan Pertanian Asas Tani, Zaidy Abdul Talib berkata, ia membabitkan 1,576 peserta yang diluluskan Kerajaan Negeri untuk aktviti pertanian di bawah kendalian Jabatan Pertanian daerah Kuala Selangor.

“Antara aktiviti terbabit adalah padi, sayur-sayuran, buah-buahan, kelapa, herba, cendawan,fertigasi, kelulut dan industri asas tani.

“Oleh itu, dengan peruntukan ini diharapkkan kuantiti dan kualiti hasil dapat ditingkatkan,” katanya selepas merasmikan Hari Bertemu Pelanggan dan Majlis Penyampaian Penyampaian Geran Pembangunan Projek Pertanian, di Pejabat Pertanian daerah Kuala Selangor, di sini, hari ini.

Zaidy berkata, pertanian adalah perniagaan yang perlu terus dimartabatkan serta menggandakan usaha bagi membangunkannya.

“Ia bagi membolehkan pengusahanya memperolehi pendapatan yang tinggi. Melalui semangat berdikari tinggi, diperkukuhkan dengan pengalaman, kreativiti dan ketabahan, maka saya yakin pengusaha mampu mengatasi sebarang masalah atau cabaran perniagaan.

“Ia sekali gus memastikan projek dilaksanakan berdaya maju dan tidak mengalami kerugian,” katanya.